h

Werk maken van banen voor mensen met een arbeidshandicap

27 oktober 2015

Werk maken van banen voor mensen met een arbeidshandicap

Op 26 oktober 2015 zond het televisieprogramma Nieuwsuur een item uit over de garantiebanen. Dit zijn banen voor mensen met een arbeidsbeperking, in het bijzonder mensen met een Wajong-uitkering. Nieuwsuur toonde aan dat het aantal banen ver achter blijft bij de afspraken. De regio Midden Limburg moet voor 2017  in de marktsector 185 garantiebanen realiseren en bij de overheid 45. De SP in Weert wil graag de stand van zaken weten.

Bert Peterse“Iedereen moet volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving en werk is daar een onderdeel van,” zegt SP-raadslid Bert Peterse. “Het kabinet heeft met de werkgevers en werknemersorganisaties afgesproken voor 2026 garantiebanen te realiseren. Dit zijn 100.000 banen in de marktsector en 25.000 banen bij de overheid voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze banen vervangen de WSW. Als we Nieuwsuur mogen geloven komt er weinig terecht van de garantiebanen.”

Een van de knelpunten is het doelgroepenregister. Peterse: “In dit register is opgenomen wie in aanmerking komt voor een garantiebaan. Dit register wordt bijgehouden door het UWV. Werkgevers kunnen daarmee nagaan of iemand tot de doelgroep behoort. Dit lijkt allemaal een papieren werkelijkheid die klopt. De werkelijkheid lijkt weerbarstiger.”

De SP wil dat er werk wordt gemaakt van werk. De partij pleitte in Weert eerder er voor de taken van het UWV naar de gemeente te halen en er kwam een collectieve ziektekostenverzekering voor iedereen toegankelijk tot 130% van het sociaal minimum.

U bent hier