h

SP in Limburgs provinciebestuur

21 april 2015

SP in Limburgs provinciebestuur

De onderhandelaars van de Limburgse SP, CDA, VVD, PvdA en D66 hebben maandag een akkoord bereikt, zowel over de inhoud als over de verdeling van de portefeuilles en het aantal gedeputeerden. Maandagavond 20 april bespreken de fracties het akkoord waarna nog 'de puntjes op de i' gezet gaan worden.

In de loop van deze week wordt duidelijk hoe het nieuwe coalitieprogramma er precies uit gaat zien en wie de kandidaat gedeputeerden zijn. Het is voor het eerst dat SP kan gaan meebesturen in Limburg. Dit zou voor een historische trendbreuk zorgen.

De nieuwe coalitie heeft een zeer ruime meerderheid in het Limburgs Parlement met 32 van de 47 zetels. Bij de coalitievorming is duidelijke gekozen voor een breed draagvlak waarbij het mandaat dat de kiezers de SP hebben gegevens vol tot uitdrukking komt.

Zaterdag 25 april hebben de SP leden het laatste woord tijdens de regioconferentie. Pas dan zal duidelijk worden of de SP definitief tot het provinciebestuur zal toetreden.

Na Zuid-Holland en Groningen treedt de SP dan ook in Limburg toe tot het provinciebestuur. De SP is sinds 1994 in de Provinciale Staten vertegenwoordigd. In de provincies Friesland, Flevoland voert de SP momenteel ook onderhandelingen. Als daar ook een akkoord wordt bereikt, betekent het dat de SP in totaal in vijf provincies bestuursverantwoordelijkheid neemt.

U bent hier