h

SP alweer winnaar in Weert

19 maart 2015

SP alweer winnaar in Weert

Foto: Nico van den Bent / SP Weert

De SP won gisteren de vierde verkiezing op rij in Weert. Na de Kamer-, gemeenteraads en Europese verkiezingen stemden er weer meer mensen op de SP. De socialisten behaalden 14,5 procent van de stemmen en werden daarmee de vierde partij maar veruit de grootste op links. In 2011 behaalde de SP bij de Statenverkiezingen in Weert nog 11,9 procent van de stemmen.

Het CDA werd in Weert de grootste, gevolgd door de VVD en de PVV. Maar die laatste partij bleef de SP maar net voor. Een kleine domper op de feestvreugde, de socialisten hadden op de derde plek gehoopt. De VVD doet het beter dan in de rest van Limburg, de PVV slechter.

Maar het ging natuurlijk om de provincie en daar is de SP met 15,5% van de stemmen ruim de derde partij geworden. Dat betekend een hele goede uitgangspositie voor een socialer Limburg. En ook landelijk is er winst.

De regeringscoalitie van PvdA en VVD aangevuld met de gedoogsteuners heeft geen meerderheid meer in de Eerste Kamer. En dat betekend dat dit kabinet uitgeregeerd is. Steun voor nog meer afbraakbeleid zal bij (te) veel andere partijen gezocht moeten worden.

Naast het CDA en de SP wint ook D66 in Weert. De PvdA is de grootste verliezer. De opkomst lag in Weert op 45,5%. Zodra de uitslagen per stembureau in Weert bekend zijn zal de SP zoals gewoonlijk de uitslag verder uitdiepen en duiden.

Maar vooral natuurlijk, SP stemmers bedankt!

U bent hier