h

SP wil weten hoe Weert koopkracht tegemoetkoming gaat uitvoeren

22 oktober 2014

SP wil weten hoe Weert koopkracht tegemoetkoming gaat uitvoeren

Lage inkomens hebben dit jaar recht op een extraatje. Het kabinet besloot dat eerder omdat minima het hardst getroffen worden door de bezuinigingen van de regering. Deze ‘koopkrachttegemoetkoming’ moet uitgekeerd worden door de gemeente, maar de gemeente Weert blijkt slecht op de hoogte. De SP wil opheldering.

Mensen met een minimum inkomen dat niet hoger is dan 110% van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor het eenmalige extraatje. Het maakt niet uit hoe dat inkomen verkregen wordt. De koopkrachttegemoetkoming is er zowel voor mensen met een uitkering, AOW, pensioen als voor mensen met een laag betaalde baan. De Eerste Kamer heeft het voorstel van het kabinet in juli goedgekeurd en afgelopen vrijdag gaf staatssecretaris Kleinsma het startschot van een campagne om gemeenten te bewegen het extraatje ook uit te keren.

SP raadslid Bert Peterse: ‘Het zijn geen grote bedragen. Mensen die getrouwd zijn krijgen honderd euro, een alleenstaande ouder negentig en een alleenstaande zeventig euro. Niet veel, maar voor mensen die het niet breed hebben helpen alle kleine beetjes.’

Een campagne om gemeenten te bewegen het geld uit te keren is blijkbaar nodig. De SP deed afgelopen week navraag bij de gemeente Weert en kreeg als antwoord ‘wij zijn niet bekend met deze regeling.’ De SP wil daarom opheldering van het college van Burgemeester en Wethouders, het liefst al tijdens de raadsvergadering van 29 oktober aanstaande.

Peterse: ‘Iedere gemeente kan er zelf voor kiezen om mensen een aanvraag in te laten dienen of het geld gewoon over te maken. Wij willen het laatste. Wat de SP betreft moet het in Weert met zo min mogelijk regels en zo maximaal mogelijk vergoeden aan de doelgroep’.

U bent hier