h

Hoe koos Weert?

22 maart 2014

Hoe koos Weert?

Nu de verkiezingsuitslag definitief is kan het stemgedrag in Weert wat nader bekeken worden. De SP maakte een analyse.

De SP haalde in Weert afgelopen woensdag 3131 stemmen. Dat is 14.9% en daarmee zijn de socialisten de vierde partij geworden, na Weert Lokaal, CDA en VVD en vóór PvdA, D66 en GroenLinks. In 2010 haalde de SP krap 10% van de stemmen. De stijgende lijn wordt na een klein dipje in 2010 daarmee voortgezet.

Het percentage van de stemmen dat de verschillende partijen in Weert behaalden bij gemeenteraadsverkiezingen vanaf 1990.

SP lijsttrekker Jeroen Goubet haalde op Weert Lokaal lijsttrekker Geert Gabriëls na de meeste voorkeurstemmen, 1467 stuks. Daarmee stemde 7% van alle kiezers op de SP lijsttrekker. Uit de definitieve uitslag blijkt ook dat de SP met 26 stemmen meer in Weert vijf zetels had gehaald. Deze zetel was dan ten koste gegaan van D66 dat met minimale stemmenwinst toch een zetel erbij kreeg.  

Ook laten de uitslagen op wijkniveau interessante dingen zien. De SP behaalde in alle Weerter wijken en dorpen meer stemmen dan vier jaar geleden, behalve in Altweerterheide. Daar bleef het aantal stemmen op de SP precies gelijk. In Altweerterheide haalde de SP ook het laagste percentage stemmen in Weert maar was nog altijd goed voor 8,8%. De SP groeide het hardst in de wijk Keent, van 10,9% in 2010 naar 20,1% afgelopen woensdag. Het hoogste percentage stemmen haalde de SP in de buurten Oda en Bloemenbuurt in Boshoven, 23,6% van de stemmen, op de voet gevolgd door Fatima met 22,4%.

 

In de meeste wijken en dorpen werd Weert Lokaal als grote winnaar ook de grootste partij. Dat gold niet voor de zuidelijke kerkdorpen Altweerterheide, Tungelroy, Swartbroek en Stramproy waar het CDA de grootste werd. In Altweert en in Laar bleef de VVD de grootste.

In tegenstelling tot vier jaar geleden is de SP nergens in Weert de grootste partij geworden. Was dat in 2010 het geval in Fatima, nu wordt de SP daar ruim ingehaald door Weert Lokaal en worden de socialisten er de tweede partij. De SP is ook tweede op de Biest, Groenewoud, Keent (waar het verschil met Weert Lokaal klein is), Boshoven en in het mobiele stembureau.

De SP werd in alle wijken en dorpen groter dan de PvdA en GroenLinks. Dat gold ook voor D66 behalve in Altweert, Altweerterheide en Molenakker.

U bent hier