h

Sluiting eerste hulp Weert lijkt van de baan

21 februari 2014

Sluiting eerste hulp Weert lijkt van de baan

De eerste hulp in Weert zal niet worden gesloten zo meldt koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland vandaag. Eerder deze week dreigde nog sluiting voor Weert en Sittard omdat de bereikbaarheidsnorm voor een eerste hulppost wordt opgerekt naar 45 minuten en er al een akkoord leek te zijn gesloten tussen zorgverzekeraars en de directies van de ziekenhuizen. 

“Vrijwel ieder ziekenhuis houdt spoedzorg zo ook in Weert. Alleen in stedelijk gebied, met veel ziekenhuizen relatief dicht bij elkaar, kan het zijn dat niet meer ieder ziekenhuis spoedzorg aanbiedt” zo reageert de directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland op de commotie van de afgelopen week.     

Oud SP Weerter Kamer- en raadslid Paul Lempens startte eerder namens het Actiecomité Behoud Eerste Hulp Weert een on-line petitie die inmiddels al door meer dan 6300 mensen is ondertekend.   Ook stelde de SP in de Tweede Kamer en de in de Provinciale Staten vragen. En alle partijen in de Weerter gemeenteraad spraken zich op voortouw van Weert Lokaal zich uit tegen de sluiting. Flinke (politieke) druk dus.    

 De SP is daarom blij met de toezegging van de zorgverzekeraars maar zet wel vraagtekens bij de gang van zaken in de afgelopen week en blijft daarom oplettend.    

SP raadslid Jeroen Goubet. ‘Op 13 januari  kwam via de SP het bericht naar buiten over de sluitingen in Weert en Sittard. Onze bron was het blad Zorgvisie, een vakblad voor managers en directies in de gezondheidszorg. Diezelfde dag reageerde de directeur van het Weerter ziekenhuis via twitter en lokale nieuwssites in niet mis te verstane woorden; “Wij peinzen er niet over de spoedeisende hulp te sluiten”. Ook door de politiek werd de druk opgevoerd. Op 18 februari komt vervolgens het bericht naar buiten dat de eerste hulp en de huisartsenpost in Weert een samenwerkingsovereenkomst aangaan, vandaag blijkt sluiting helemaal niet aan de orde te zijn.    

 Het kan aantonen dat druk helpt of dat er zich ook nog allerlei andere zaken achter de schermen afspelen. Wat de SP betreft zullen we het daarom goed in de gaten blijven houden en ik roep dan ook op nog steeds de petitie te ondertekenen” aldus Goubet.    

De petitie van het Actiecomité Behoud Eerste Hulp Weert zal waarschijnlijk aanstaande vrijdag in Tilburg, waar diverse zorgverzekeraars kantoor houden, aangeboden worden. Morgen is Paul Lempens te horen op WeertFM.

U bent hier