h

Opnieuw zorgen over ontslagen bij de Risse

19 november 2013

Opnieuw zorgen over ontslagen bij de Risse

Bevestigde de gemeente Weert eerder dit jaar nog dat er geen mensen ontslagen worden bij de Risse, bronnen binnen de sociale werkvoorziening luiden bij de SP nu opnieuw de noodklok. Vijftig tot zeventig banen zouden op de tocht staan. De SP heeft doormiddel van een spoedbrief meteen aan de bel getrokken bij de gemeente.

De sociale werkvoorziening is sinds de start van het kabinet Rutte een speelbal in de wisselende Haagse akkoorden. Gelegenheidsakkoorden die soms wel maar vaker geen verbetering betekenen voor de mensen in de sociale werkvoorziening. Vanwege bezuinigingen zouden subsidies voor de SW omlaag gaan, maar dit gebeurt na het laatste akkoord nu toch weer niet.

Door de onzekerheid zouden veel WSW-bedrijven, die onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten vallen, besluiten om contracten niet te verlengen. Brancheorganisatie Cedris van de sociale werkvoorzieningen in ons land stuurde hierover een brief naar alle gemeentes.

‘In het land circuleert een presentatie van een bureau die al te vanzelfsprekend – of minstens niet onderbouwd- concludeert dat gemeenten er goed aan doen om tijdelijke Wsw-contracten niet te verlengen,’ zo waarschuwt Cedris. In de brief benadrukt de organisatie dat er door mensen te ontslaan geen kosten bespaard worden.

Toch heeft de SP vanuit bronnen bij de Risse vernomen dat er ook bij de Risse vijftig tot zeventig banen op het spel staan. De SP vraagt zich af waarom er nog niets van de gemeente is vernomen. Van dergelijke plannen die ingaan tegen eerdere toezeggingen dat alle tijdelijke contracten omgezet worden in vaste contracten zou de raad als eerste op de hoogte moeten zijn.

De SP is bang dat de Risse ook gezwicht is. ‘Heeft u de afweging gemaakt om deze mensen aan de slag te houden in plaats van ze achter de geraniums te laten zitten, na een tijd werken naar vermogen en daarmee een kans om uit de problemen te komen? Indien de ontslagen doorgaan krijgen deze mensen namelijk eerst drie maanden WW en een deel valt daarna als ze geluk hebben terug in de bijstand totdat de Risse weer besluit deze mensen aan te nemen. Dat is duurder voor de gemeente en deze mensen blijven de WSW status houden, dus het recht op arbeid, ‘zo merkt de SP op in haar brief.

De SP wil zo snel mogelijk antwoorden. ‘De mensen in de sociale werkvoorziening leven door het gedoe in Den Haag al in onzekerheid en juist een kwetsbare groep kan deze nieuwe tegenslag niet gebruiken. Het is triest dat het altijd zo stil blijft vanuit de gemeente en dat we het steeds vanuit de sociale werkvoorziening te horen krijgen als het de werknemers al bereikt heeft. Daarom moet er nu heel snel duidelijkheid komen’, aldus de SP.

De SP eist antwoorden tijdens de commissievergadering Welzijn aanstaande dinsdag of anders in ieder geval vóór de raadsvergadering van 11 december.

U bent hier