h

Minimabeleid Weert voorlopig niet op de schop

26 november 2012

Minimabeleid Weert voorlopig niet op de schop

CentjesB&W trekken een voorstel over het vereenvoudigen van het minimabeleid in Weert in. Het officiële besluit moet nog worden genomen, maar het voorstel is alvast van de agenda van de raadscommissie van dinsdag gehaald. Dit is gebeurd na kritiek van het Cliëntenplatform Minima (CPM), een adviesorgaan van belangenbehartigers en bijstandsgerechtigden. Ook de SP had kritische vragen gesteld over het voorstel.

De socialisten waren positief over het vereenvoudigen en bundelen van regelingen in een persoonlijk minimabudget. Vraagtekens werden er echter gezet bij de korte tijd tot de invoering, de negatieve effecten voor enkele doelgroepen, de bepaling kansen op de arbeidsmarkt, de communicatie, overgangsregelingen en de bezwaarmogelijkheden op beslissingen.

Het CPM wil onder andere dat de nieuwe regels pas ingaan als er duidelijkheid is over een collectieve ziektekostenverzekering waardoor enkele medische kosten niet meer via de gemeente maar via de verzekeraar kunnen worden gedeclareerd. Daarvoor is meer tijd nodig.

De voorstellen hielden een besparing op de uitvoeringskosten in die ten goede zou komen aan de doelgroep. De SP had aangegeven dat daarbovenop rekening moet worden gehouden met een hoger beroep op minimaregelingen door de toegenomen werkeloosheid als gevolg van de crisis.

De SP-fractie wil weten wat er gewijzigd gaat worden. Raadslid Paul Lempens: "Het komt niet vaak voor dat een voorstel enkele dagen voor de commissiebehandeling wordt ingetrokken. Ondanks dat ik dat een wijs besluit vind, wil ik wel weten wat de redenen hiervoor zijn en wat de nieuwe insteek voor de verordeningen wordt. Daarbij moet uiteraard gebruik worden gemaakt van de deskundigen bij het minimaplatform.

U bent hier