h

Stop invoering gezinsbijstand

9 mei 2012

Stop invoering gezinsbijstand

CentjesDe SP heeft de gemeente gevraagd om per direct te stoppen met de invoering van de 'gezinsbijstand'. Hierdoor gaan 170 arme gezinnen in Weert er honderden euro's op achteruit. Vele andere gemeenten hebben dit al gedaan, maar de 'sociale' gemeente Weert houdt vast aan beleid van een asociale coalitie in Den Haag die er niet meer is.

Door de gezinstoets worden gezinnen uit elkaar getrokken, mantelzorgers en ouderen financieel gestraft en hele gezinnen de armoede in gedreven. Samen met de PvdA was de SP in Weert ook tegen invoering. De SP-Weert heeft meerdere meldingen bij de hulpdienst gehad over deze harde maatregelen die per 1 juli zouden ingaan.

Onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Heuvelrug, Hilversum, Hoorn, Zwolle, Schiedam, Kampen, Meppel, Etten-Leur, Coevorden, Doesburg, Tubbergen, Dinkelland, Almere, Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Smallingerland, Maassluis, Uden, Hattem, Heerde en Oldebroek zijn gestopt met de uitvoering van de gezinstoets. Dit naar aanleiding van het terugdraaien van de maatregel door een meerderheid van de Tweede Kamer ('Kunduz'-coalitie) na de val van het kabinet Rutte. In de Tweede Kamer is het verzoek aan demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken De Krom gedaan om per direct te stoppen met de invoering van de gezinsbijstand.

Maar de zich 'sociaal' noemende gemeente Weert zet haar beleid gewoon voort, ondanks een verzoek van de SP om te stoppen met de invoering.

Wethouder Litjens liet een kleine opening in de commissievergadering van 8 mei jl, omdat hij een brief wil afwachten vanuit het Ministerie over deze maatregel.
De SP heeft in een brief aan het college opgeroepen om per direct te stoppen. De brief van de SP komt in de raadsvergadering van 30 mei ter sprake. Als Weert dan nog niet van haar dwaling is teruggekeerd zal de partij een motie indienen waarin het college daartoe wordt gedwongen. Sp-woordvoerder Paul Lempens: "Hopelijk is dan, een maand voor de fatale datum van 1 juli, het tij gekeerd en komen Weertenaren niet verder in de armoede."

U bent hier