h

“Wij maken ons zorgen over de toekomst van onze kinderen”

7 september 2011

“Wij maken ons zorgen over de toekomst van onze kinderen”

 Petra HelesicovaIn de toepasselijke locatie Keenterhart (voormalige basisschool Keent) vond afgelopen maandag de thema-avond Onderwijs verdient beter plaats, georganiseerd door SP-Weert. Gastspreker Manja Smits, Tweede Kamerlid en woordvoerder onderwijs voor de SP, begon de avond met een duidelijke uiteenzetting over de problemen waarmee het onderwijs te maken heeft.

Volgens Manja zijn er twee belangrijke problemen. Allereerst gebrek aan investeringen. Nederland wil bij de landen horen met het beste onderwijs, maar vergeet dat onderwijs veel geld kost en niet meteen wat oplevert. Het andere probleem heeft te maken met de vraag van wie is het onderwijs? Is het onderwijs van de docenten en ouders óf van de schoolbesturen? Doordat de scholen steeds groter worden, hebben de schoolbesturen veel macht gekregen en bepalen zij wat de leerkracht moet doen.

 Petra Helesicova  Petra Helesicova

Het kabinet Rutte I is van plan om het onderwijs passend te maken. Concreet gaat het erom dat zoveel mogelijk kinderen naar het regulier onderwijs gaan en minder snel doorverwezen worden naar het speciaal onderwijs. Echter door de grote klassen, kan de leerkracht de speciale kinderen niet de aandacht geven die ze nodig hebben en raken zij achterop. Ook voor de kinderen die wel mee kunnen komen, is het nadelig. Voor hen blijft minder tijd en aandacht over, omdat de leerkracht druk bezig is met de speciale kinderen. Het gevolg is dat niet alleen de kinderen in het speciaal onderwijs, maar ook de kinderen op de reguliere scholen de dupe worden van passend onderwijs.

Paul Lempens interviewde vervolgens Emmy Petit en Corine Bellemakers. Beide lid van de ouderraad van de speciale school De Widdonk in Weert. “Wij zijn bezorgd over de toekomst van onze kinderen”, merken Emmy en Corine op. Gedreven vertelden zij over hun eigen situatie en de actie die De Widdonk heeft ondernomen tegen de op stapelstaande bezuinigingen in het speciaal onderwijs. De ouders hebben hun persoonlijke verhaal op papier gezet en hierin aangegeven wat de komende bezuinigingen voor hen betekenen. De verhalen zijn gebundeld en aangeboden aan Marja van Bijstervelt, de minister van Onderwijs, de fractievoorzitters in de Tweede Kamer en de wethouder van Onderwijs in Weert. Maar tot op de dag van vandaag is er geen reactie ontvangen.

 Petra Helesicova  Petra Helesicova

Emmy overhandigde de bundel ook aan Manja Smits, waarop Manja plechtig beloofde dat De Widdonk een reactie zou krijgen van de fractieleider van de SP, ze ervoor zou zorgen dat de bundel bij de minister van Onderwijs terecht komt en ze nodigde Emmy en Corine uit om naar Den Haag te komen om de bundel zelf aan alle woordvoerders in de Tweede Kamer te overhandigen. Emmy en Corine namen deze uitnodiging graag aan.

De rest van de avond konden de aanwezige ouders, docenten en andere belangstellenden vragen stellen aan Manja Smits. Heeft het kabinet geen probleem met de leerplicht als er kinderen uitvallen als gevolg van het passende onderwijs? Volgens Manja vindt het kabinet dat er nog rek in zit. Dat het wel mee zal vallen hoeveel kinderen er thuis komen te zitten. Het kabinet vergeet echter dat kinderen die niet lekker in hun vel zitten, minder leren en zich minder ontwikkelen.

 Petra Helesicova

Een andere vraag had betrekking op de ongelijkheid tussen MBO en HBO. Kinderen die het MBO volgen, krijgen geen OV Jaarkaar, terwijl iemand die even oud is en een HBO-opleiding volgt wel de OV Jaarkaart krijgt. De SP ageert al jaren tegen deze ongelijkheid, maar het kabinet doet daar niets aan. De vraag in hoeverre er onderzoek is gedaan is naar de gevolgen van passend onderwijs beantwoordde Manja met nee. Wel waarschuwt de Inspectie voor kwaliteitsvermindering.

Tot slot gaf Manja nog een aantal adviezen om op lokaal niveau in actie te komen tegen de bezuinigingen. Waaronder, blijf de collega’s in het onderwijs en daar buiten duidelijk maken dat passend onderwijs niet deugd. Mail de persoonlijke verhalen naar de kamerleden. Als er acties komen, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen meedoen. Niet alleen de kinderen, ouders en leerkrachten uit het speciale onderwijs, maar ook uit het regulier onderwijs. Kijk regelmatig op de site passendonderwijspastniet of de landelijke site van de SP onder onderwijs om op de hoogte te blijven.

 Petra Helesicova  Petra Helesicova  Petra Helesicova  Petra Helesicova  Petra Helesicova  Petra Helesicova

Tekst: Arjanne van Voorst
Foto's: Petra Helesicova

Onderwijs verdient beter!: avond over onderwijsbezuinigingen op 5 september

U bent hier