h

28 augustus opnieuw wandelen in de Moeselpeel

2 augustus 2011

28 augustus opnieuw wandelen in de Moeselpeel

Wandeling langs de Moeselpeel in 2007Op zondag 28 augustus organiseren de SP en GroenLinks een wandeling door natuurgebied de Moeselpeel. Het gebied wordt nog steeds bedreigd door plannen om de Roermondseweg door dit gebied te verleggen. SP, GroenLinks en het samenwerkingsverband GroenhartvoorLimburg organiseren de wandeling om dit unieke natuurgebied op slechts twee kilometer van het centrum van Weert voor iedereen beter te leren kennen.

De wandeling vindt plaats op zondag 28 augustus aanstaande en start om 11.00 met een korte inleiding vanaf de Moeselpeelweg (afslag vanaf de Ringbaan nabij de fietsbrug Graswinkel). De wandeling wordt begeleidt door een deskundige uit het gebied. Eindtijd is rond 13.00 uur bij café Moesdijk.

De Moeselpeel is een klein natuurgebied pal ten zuidoosten van Weert bij de meeste Weertenaren wel bekend uit het voorbij rijden of fietsen. Ondanks dat het gebied klein is, is het erg waardevol in het geheel van peelgebieden die zich langs de grens van Limburg en Brabant uitstrekken. De Moeselpeel is de eerste in een bijna honderd kilometer lange schakel van pelen die tot aan Grave aan de Maas in Noord Brabant leiden. Nadat het gebied in de vorige eeuw bedreigd werd door ontginning is het nu in samenspraak met boeren in de omgeving sinds de jaren ´90 opnieuw een nat natuurgebied waar turf gevormd wordt.

De Moeselpeel wordt echter opnieuw bedreigd door het verleggen van de Roermondseweg naar de zuidkant van de spoorlijn, dwars door het drassige gebied. De SP heeft zich hier al vanaf 2006 tegen verzet. Verspillen van het natuurgebied is zonde omdat een nieuwe weg de verkeersproblemen op de huidige Roermondseweg niet oplost. Integendeel.

Op dit moment voert de provincie Limburg onderzoeken uit naar het verbeteren van de N280, de weg tussen Weert en Roermond. Een onderdeel van die plannen is een nieuwe Roermondseweg door de Moeselpeel. De SP heeft er in 2007 al mede voor gezorgd dat een weg door de Moeselpeel niet meer de ´voorkeursvariant´ van de gemeente. Dit voorjaar is op voorspraak van de SP besloten dat ieder besluit over een nieuwe weg, dat rond het einde van de zomer genomen wordt, eerst door de gemeenteraad beoordeeld wordt.

Georganiseerd door SP en GL in Weert, ondersteund door een samenwerkingsverband bestaande uit vertegenwoordigers van bewonersorganisaties, dorpsraden, natuur- en milieuorganisaties en politieke partijen. Wij hebben ons verenigd in de zorgen om de gevolgen voor mens en natuur van de plannen van de Provincie voor de N280.

U bent hier