h

Bezuinigingen zijn óók lastenverzwaringen

15 april 2011

Bezuinigingen zijn óók lastenverzwaringen

centjesDe SP stoort zich aan de stelling van de gemeente Weert dat de forse bezuinigingen van de komende jaren geen lastenverzwaring zouden betekenen voor de mensen. Vermindering van subsidies aan organisaties zorgt voor hogere contributies en dus eveneens voor lastenverzwaringen. Ook voor hen die het niet kunnen missen.

De gemeente Weert zal de komende jaren bezuinigen op subsidies voor verenigingen en clubs. Dat staat in de bezuinigingscatalogus die sinds vrijdag openbaar is. De coalitiepartijen CDA, VVD en Weert Lokaal hebben eerder een taboe op lastenverzwaring gelegd, de gemeentelijke lasten worden niet verhoogd. Tegen een hoge prijs. Er wordt fors bezuinigd op verenigingen en instellingen. Met als gevolg hogere kosten voor mensen die lid zijn van die vereniging of diensten afneemt bij een instelling. De lastenverzwaring van CDA, VVD en WeertLokaal wordt dus niet bij iedereen een beetje, maar bij de leden van de zo belangrijke verenigingen neergelegd..

Fractievoorzitter Paul Lempens “Als je de voorzieningen voor minima beperkt wordt hun maandelijkse last hoger. Vermindering van subsidies aan verenigingen en instellingen zorgen voor hogere contributies en bijdragen. Een bezuiniging op het zwembad levert een hogere entreeprijs op en de bibliotheek zal door minder subsidie een hogere abonnementsprijs vragen. Dat zijn lastenverzwaringen, en die zijn met name voor mensen die het niet kunnen missen pijnlijk. Die verzwaringen komen nog eens bovenop de landelijke bezuinigingen op zorg, onderwijs, huurders, uitkeringen en arbeidsvoorwaarden.”

Lempens stoort zich aan de opstelling van de gemeente Weert. “De vraag is niet: Wel of geen lastenverzwaring? De vraag die gesteld moet worden is: Hoe gaan we de lasten eerlijker delen? De mensen die nu gepakt worden hebben part noch deel aan de crisis.”

De SP wil vooral bezuinigen op rechtse hobby's als promotie, nieuw asfalt, prestigeprojecten en luchtfietserij als 'economische structuurversterking'. Ook de gemeenteraad moet in op zichzelf bezuinigen, vindt de SP. De SP zal de komende tijd bij het reguliere buurtwerk van de partij aan burgers vragen wat zij vinden van de bezuinigingen door de gemeente.

De keuzes van de SP

U bent hier