h

Volgende keer: afrekenbare doelen bij gemeentebegroting

11 november 2010

Volgende keer: afrekenbare doelen bij gemeentebegroting

De gemeenteraad van WeertGisteren werden de hele dag de plannen voor 2011 besproken in de gemeenteraad. Tijdens de begroting stelde de SP voor om concrete, afrekenbare doelen ('smart') te stellen. Het college van burgemeester en wethouders nam dat voorstel over.

Het ging het college te ver om de concrete voorstellen van de SP op tal van onderwerpen over te nemen. Zo had de partij voorgesteld om het wandelroutenetwerk met 40 kilometer uit te breiden, waar in de begroting alleen stond 'uitbreiden wandelroutenetwerk'. Niet afrekenbaar dus. 'Helder energiebeleid' werd bij de SP 'een energiebesparing van 5%'. Enzovoorts. Alleen de Partij van de Arbeid gaf al meteen aan de SP-voorstellen te ondersteunen

Raadslid Paul Lempens moest veel moeite doen om duidelijk te krijgen wat het probleem was; wilde men als gemeentebestuuur nu helemaal niet afgerekend worden, of was men het niet eens met de aantallen en percentages die de SP voorstelde? Uiteindelijk deed burgemeester Niederer de toezegging om bij de voorjaarsnota, de voorloper van de volgende begroting komend voorjaar, met volgens het college reële doelen te komen. Daarmee ging de SP akkoord.

Lempens: “Het is goed dat de meerdere keren herhaalde wens van de raad om 'smart' te begroten, nu eindelijk wordt uitgevoerd. Dat is ook goed voor het college en de ambtenaren, zodat men weet wat van hen wordt verwacht.'

Ook enkele andere aparte voorstellen van de SP haalden het tijdens de vergadering die overigens zeer prettig verliep. ´In plaats van veel discussie tussen de gemeenteraad en de wethouders was er vooral veel discussie tussen de partijen in de raad onderling. Heel prettig. Daardoor mertke ik dat ik af en toe mijn mening over een onderwerp moest bijstellen, ik werd overtuigd en ik leerde ervan. En zo is het ook eigenlijk bedoeld´ aldus SP-raadslid Jan Tak.

Uiteindelijk stemde de SP vóór de begroting

Wat gebeurde er nog meer bij de begroting?

U bent hier