h

SP tegen Marokko-reis raadsleden

13 juli 2010

SP tegen Marokko-reis raadsleden

marwrtSP-fractievoorzitter Herman Beuvens heeft de raadsgriffier verzocht om informatie over een voorgenomen reis van enkele Weerter raadsleden naar Marokko openbaar te maken. De SP is tegen deze reis omdat zij niet van belang is voor het raadswerk, een hoog snoepreisgehalte heeft, op uitnodiging van de Marokkaanse koning is en betaald wordt door de Marokkaanse belastingbetaler. Het is nog onduidelijk welke raadsleden op de uitnodiging zijn ingegaan.

Woensdag moet er een besluit (instemmen of niet instemmen) worden genomen door de raad.

Update: Er komt een raadsvoorstel waarin redenen voor afwijzing van het verzoek zijn genoemd. Naast de door de SP genoemde argumenten, wordt ook gesteld dat het gebied dat wordt bezocht (Westelijke Sahara) politiek omstreden is, deelnemers worden geacht onderdeel uit te maken van de promotie en ontwikkeling van de provincies, de reis speciaal voor voksvertegenwoordigers wordt georganiseerd en het programma politiek is opgezet. Op grond van artikel 10 van de gedragscode voor raadsleden moet voor deze buitenlandse reis aan de raad voor toestemming worden gevraagd.

Update: De pers heeft inmiddels lucht gekregen van de omstreden reis. Raadsleden die wilden gaan hebben zich teruggetrokken. Alleen de PvdA is nog voorstander van de reis.

Update: Het raadsvoorstel is op 14 juli tegen de zin van de SP niet besproken in de gemeenteraad. De reis gaat niet door. Wel komt het in het presidium (openbaar) ter sprake.

U bent hier