h

SP: De raad is de baas, college mag niet zomaar geld uitgeven

17 juni 2010

SP: De raad is de baas, college mag niet zomaar geld uitgeven

De gemeente Weert heeft over het jaar 2009 3,6 miljoen euro 'over'. De SP heeft geprotesteerd omdat burgemeester en wethouders zonder overleg hebben besloten waar dit geld heen moet gaan. Zij vindt dat de raad hierover het laatste woord moet hebben.

Nu alle financiële gegevens over 2009 bekend geworden, blijkt dat de gemeente Weert vorig jaar meer geld heeft ontvangen dan uitgegeven. Fractievoorzitter Herman Beuvens: "We hebben dus geld over en niet zo maar een paar centen, nee, enkele miljoenen. Om precies te zijn houden we ruim 3,6 miljoen euro over. Voor dat geld heeft het college van burgemeester en (nieuwe) wethouders al een paar bestemmingen gevonden."

“Met een aantal van die bestemmingen is de fractie van de SP het wel eens, bijvoorbeeld het verbeteren van een aantal verkeersknelpunten, reconstructie Noordkade, leerwerkplekken. Bij een aantal andere bestemmingen zetten wij toch enkele vraagtekens.”
Zo wil het college van B&W, net als in de vorige raadsperiode, een bedrag van een miljoen euro reserveren voor 'economische structuurversterking en promotie van Weert'. Beuvens: “De laatste 4 jaar is gebleken dat de burgers van Weert nauwelijks iets hebben aan dit soort, wat wij noemen, halleluja-projecten. Nee, dan lijkt het ons verstandiger dit geld maar op een spaarrekening te zetten tot we het echt nodig hebben.”

Herman Beuvens heeft de jaarrekening goed gelezen. “Een andere verrassing is dat het college ook nog 300.000 euro wil reserveren voor de kosten van kosten (kabels) automatisering in het nieuwe stadhuis. Men had die kosten aanvankelijk vergeten! …
En nou maar hopen dat ze niet vergeten zijn dat er ook nog een dak op het nieuwe stadhuis moet komen of glas in de ramen!”

U bent hier