h

SP wil kunstenaars en bevolking betrekken bij wederopbouw Lichtenberg

27 mei 2010

SP wil kunstenaars en bevolking betrekken bij wederopbouw Lichtenberg

LichtenbergDe SP is blij met de volgende en belangrijke stap richting herstel en opnieuw gebruiken van De Lichtenberg. De commissie Ruimtelijke Zaken besloot woensdag een positief advies te geven voor het plan om te komen tot noodherstel en een stap-voor-stap aanpak voor duurzaam hergebruik van dit naoorlogse wederopbouw-complex. SP-raadslid Paul Lempens vroeg aandacht voor het belang van de Lichtenberg, het betrekken van de bevolking en kunstenaars en kreeg hierover toezeggingen van het college.

De SP speelde een belangrijke rol in de aandacht voor het vergeten monument. De belangstelling voor het complex werd weer concreet tijdens de succesvolle strijd van de SP met organisaties en bewoners voor het behoud van het groene gebied Sint Theunis rondom plan-Gordijn. Niet veel later was er de oprichting van Stichting Behoud De Lichtenberg, wier inzet belangrijk zo niet cruciaal is geweest om De Lichtenberg concreet weer op de agenda te krijgen. SP-woordvoerder Paul Lempens: “De stichting verdient bijna zelf een monument daarvoor.”
De SP-jongeren van ROOD hebben enkele jaren terug ook hun visie gegeven, wethouder Coolen gaf woensdag nadrukkelijk aan dat dat rapport niet in een la is verdwenen.

Lempens gaf enkele weken terug aan dat De Lichtenburg een lichtpunt in crisistijd zou kunnen zijn, wat de SP betreft. “Je hebt lichtpunten nodig, een gezamenlijk doel met de mensen en organisaties uit jouw gemeenschap. Een stip aan de horizon. Een doel. Iets wat bind, iets van wat voor ons allemaal van waarde is, waar we trots op kunnen zijn. Voor de SP zou in die visie De Lichtenberg dat lichtpunt kunnen zijn. Samen met mensen uit heel Weert de schouders eronder, oppakken en tot een mooi succes maken. De bevolking er bij betrekken, vrijwilligers, kunstenaars, natuurbeschermers, verenigingen.” Lempens kreeg expliciete steun van de VVD en wethouder Coolen. Wel moet eerst het gebied volledig in de handen van de gemeente Weert zijn, een proces dat de nodige tactiek en onderhandelingskunst zal vergen. De SP sprak haar steun uit aan de verantwoordelijk wethouder bij deze onderhandelingen.

Wethouder Coolen gaf toe dat men was vergeten om een van de huidige gebruikers, de kunstenaars van Kunstcentrum Weert, uit te nodigen voor hun visie op de toekomst. Coolen gaf zijn fout ruiterlijk toe, maakte excuses en zegde toe alsnog contact op te nemen en de fout te herstellen. De SP wil graag dat de kunstenaars een belangrijke rol in De Lichtenberg behouden en krijgen. Op overige vragen werd naar tevredenheid van de SP geantwoord.

Lempens: 'De adviezen en uitgangspunten kunnen wij ook bijna allemaal volgen; de open ruimte behouden, groen en waterstructuur versterken. Bij het advies over bebouwing; over de meerwaarde van eventueel toe te voegen bebouwing, vinden wij dat er zeer zeer zeer terughoudend moet worden opgetreden.'

Volgende week vrijdag is SP-woordvoerder in de Tweede Kamer Hans van Leeuwen te gast voor een rondleiding in het gebied in en rond De Lichtenberg.

U bent hier