SP’ers op werkbezoek bij Nyrstar in Budel-Dorplein
SP’ers op werkbezoek bij Nyrstar in Budel-Dorplein
Een vijftal SP’ers bracht gisterenmiddag samen met andere politici uit de regio, de provincie, en de Kamer een werkbezoek aan het bedrijf Nyrstar in Budel-Dorplein, in Weert en omstreken beter bekend als ‘de zinkfabriek’.
Namens de SP brachten Tweede Kamerleden Paulus Jansen en Paul Lempens, Provinciale Statenleden uit Noord-Brabant Ron van Zeeland en Nico Schouten, en bestuurslid van de SP afdeling Weert Jeroen Goubet een bezoek aan de fabriek. Nyrstar is een zinkfabriek, waar het metaal zink uit zinkerts wordt gemaakt. Na een introductie vond er een rondleiding door de fabriek plaats.
de opslag van gereed product heeft wel wat weg van fort Knox. Alleen liggen er geen goud-staven maar zinkbroodjes.
Met het bezoek wilde Nyrstar de politici informeren over het bedrijf, en tegelijkertijd haar bezorgdheid uitleggen. De Europese Unie wil in de komende tijd strakke maatregelen opleggen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De Europese industrie zal belasting gaan betalen op de uitstoot van kooldioxide. Nyrstar is bang daardoor de concurrentie met ‘goedkopere’ landen te verliezen.
SP’er Jeroen Goubet: ‘De bezorgdheid van Nyrstar laat zien hoe belangrijk het is om milieuproblemen wereldwijd aan te pakken.
Zware industrieën stoten over het algemeen veel kooldioxide uit. Vaak niet direct, Nyrstar gebruikt bijvoorbeeld voor het productieproces van zink heel veel elektriciteit. Bij de opwekking daarvan zoals in kolencentrales komt nog steeds veel kooldioxide vrij. Met de kooldioxidebelasting wil Europa het opwekken van meer groene energie gaan betalen. In principe een heel goed idee.
Maar de strenge Europese regels gaan niet gelden voor zware industrie in de rest van de wereld. De Europese zware industrie gaat het verliezen van zware industrie in andere landen die bijna altijd veel meer vervuilend is. Bovendien moeten de producten van die industrieën, als ze niet meer hier gemaakt worden, vanuit de rest van de wereld ingevoerd worden. Wereldwijd gezien is het milieu er dubbel slechter mee af,’ aldus SP bestuurslid Jeroen Goubet die ook aanwezig was bij de excursie.
De oplossingen hiervoor zijn wereldwijde maatregelen om energieopwekking en de industrie milieuvriendelijker te maken en zo oneerlijke concurrentie te voorkomen enerzijds, en het zelf opwekken van duurzame energie door bedrijven anderzijds.
Goubet: ‘De elektriciteitsrekening van Nyrstar bedraagt 50% van de totale productiekosten. Op het hoge stroomgebruik na is het een héél milieuvriendelijk bedrijf met bijna geen uitstoot van milieuvervuilende stoffen, een wereldleider op haar gebied. Fabrieken in de rest van de wereld, met name in bijvoorbeeld China en Rusland zijn enorm milieuvervuilend en minder efficiënt. Door ook zelf duurzame energie op te wekken kan een bedrijf als Nyrstar bijna honderd procent groen worden en is men meteen minder afhankelijk van het landelijke stroomnet. Hoewel het bedrijf zelf ook naar dit soort oplossingen kijkt is daar wellicht ook nog veel winst te behalen.’
- Zie ook:
- Groen