h

“Goed luisteren en hard werken, dat is de SP”

21 februari 2010

“Goed luisteren en hard werken, dat is de SP”

Lijsttrekker Herman Beuvens deelt SPonsjes uit in De MuntHerman Beuvens nam enkele jaren geleden het stokje over van SP-fractievoorzitter Paul Lempens, die in de Tweede Kamer werd gekozen. Herman werd toen voorzitter van de driekoppige SP-fractie in de gemeenteraad. Kennelijk deed hij dat goed, want hij is nu gekozen tot lijsttrekker voor de Weerter SP. Tijd voor enkele vragen.

De meeste partijen zie je alleen voor de verkiezingen op straat. De SP zie je ook als er geen verkiezingen zijn. Waarom is dat?
“Wij stellen het contact met de mensen voorop. Volksvertegenwoordiger zijn betekent goed luisteren naar de mensen in de buurten, en hard werken aan alternatieven. Zaken die we in de wijken horen, vertolken we in de gemeenteraad. Maar natuurlijk blijven we ook buiten de gemeenteraad actief. Zo hebben we actie gevoerd tegen het Plan Gordijn, voor het behoud van groen, voor een sociale werkvoorziening bij De Risse, tegen de sloop van goede betaalbare huizen, en voor het behoud van de gymzaal op Fatima. Ook hebben we de wateroverlast op Boshoven aangepakt. We doen dat niet alleen, maar samen met de mensen. Bijvoorbeeld samen met de werkers in de thuiszorg voor een menselijke zorg.”

Dat is mooi, maar zijn jullie ook actief ín de gemeenteraad?
“Jazeker. Daar hebben we ook succes geboekt. Van de gratis bewaakte fietsenstalling tot behoud van de werkgelegenheid in de binnenstad en de wijken. Denk ook aan het stoppen van het Frunshoppark op Kampershoek-Noord. En door de inzet van de SP in de gemeenteraad wordt de aanvraag voor de thuiszorg niet meer telefonisch gedaan, maar gewoon thuis bij de mensen. En geheime vergaderingen zijn er bijna niet meer, door onze vasthoudende kritiek.”

Genoeg borstklopperij Herman! Zijn er ook zaken níet gelukt?

“Helaas wel, we hebben de bouw van het nieuwe stadhuis op deze verkeerde plek niet kunnen tegenhouden. Daar zullen burgers helaas de rekening voor moeten
betalen, ook vanwege de complexe constructie. Ook staan we alleen in de strijd tegen topsalarissen voor de directeuren in de thuiszorg. Andere partijen willen daar niks aan doen. En de gemeente zorgt nog steeds niet voor voldoende huurwoningen, wil niet eens de echte behoefte onder woningzoekenden onderzoeken. Wij zijn in de raad de enige die opkomen voor beter openbaar vervoer en het behoud van stadslijnen. De eerste buslijn is helaas al verdwenen omdat de gemeente niets doet.”

Dat is het verleden en het heden. Wat wil de SP met Weert in de komende jaren?
“Zeker door de crisis moet er een nieuwe koers worden gevaren. Menselijk, sociaal en duurzaam. Weert moet weer van de mensen worden, zij moeten centraal staan en niet de mooie grote plannen van projectontwikkelaars. Voor de SP betekent dat gewoon doorgaan met waar we me bezig waren. Als het kan in de coalitie, als het moet in de oppositie. Hoe dan ook, met meer zetels in de gemeenteraad hebben we meer invloed op de gang van zaken in Weert. Met een grotere SP wordt Weert socialer en eerlijker. Bij ons weet je wat je krijgt.”

U bent hier