h

Brief Lempens aan burgemeester: 'Ik kies voor solidariteit'

4 januari 2010

Brief Lempens aan burgemeester: 'Ik kies voor solidariteit'

Paul LempensPaul Lempens schreef de burgemeester van Weert een open brief naar aanleiding van diens nieuwjaarstoespraak. Hij stelde daarin dat burgers minder van de overheid zouden moeten verwachten en meer zelfredzaam moeten zijn. Kortom: 'zoek het zelf maar uit'. SP-er Lempens is het daar niet mee eens.

Open brief aan de burgemeester van Weert

4 januari 2010

Geachte heer Niederer, Beste Jacques,

Allereerst de beste wensen. Je vind dat de burgers meer zelfredzaam moeten worden. Minder op de overheid moeten rekenen. Dat zeg je in jouw nieuwjaarstoespraak. Welke concrete maatregelen van de gemeente had je in gedachten? Wwb (bijstand), Wmo (thuiszorg), allemaal bezuinigingen onder het mom ‘zelfredzaamheid’. ‘Niet leunen maar steunen’. Koud en kil. Die kant is het al lang opgegaan in Neoliberaal Nederland.

Stel jezelf de vraag of het daar beter en prettiger van is geworden? Het is meer en meer ‘zoek het zelf maar uit’. Politici lopen daarin voorop.‘We gaan er niet over’ hoor je meer en meer. Behalve als het verkiezingen zijn, dan kan alles opeens weer wel. De dag na de verkiezingen zijn ze het weer vergeten. Dát veroorzaakt de vermeende kloof tussen burger en politiek. En een burgemeester en politici die wat roepen in de krant, maar die je verder niet ziet in jouw straat of op het schoolplein.

Je verhaal past meer in de jaren zeventig, toen inderdaad de overheid nog riep ’stem op ons, we maken je gelukkig’ (slogan PvdA). Die enge linkse tijd is gelukkig voorbij. Maar het is wel doorgeschoten, dat individualisme van de VVD. Ieder voor zich en God voor ons allen.

Hadden we nou net niet geleerd van de rechtse crisis dat we wat beter moeten zorgen en mekaar in de gaten moeten houden? Vooral de zakkenvullers aan de top en de bestuurders? Meer democratie dus? Of wilde je dat niet door mensen zelf of de overheid laten doen? Laat je dat ook aan particuliere bedrijven?

Vergeet niet dat de overheid vaak de oorzaak van problemen is. Er voor kiest mensen uit te sluiten. Het is schokkend dat je daar met name de burger de schuld van geeft. Ook dat is Neoliberalisme: geef het slachtoffer de schuld.

Geen mist: er is niks mis met zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Ben ik voor. Maar dan wel mensen daartoe in staat stellen. Kansen geven. Heb je de ‘Onrendabelen’ van Marcel van Dam niet gezien? Armoede is een politieke keuze om niets te doen. Veel mensen hebben nu eenmaal structureel of incidenteel hulp van de overheid nodig. Dat moet je niet ontkennen. Mensen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Een mens verdient menswaardig behandeld te worden.

Ik kies voor solidariteit waar dat nodig is, om mekaar geven, helpen en verder helpen als dat kan. Maar niet mensen aan hun lot overlaten. Dat is niet de samenleving waar ik in wil leven.

met kameraadschappelijke groet,
Paul Lempens
socialist en inwoner van Weert

U bent hier