h

Minister: privé-kliniek hoeft niet te sluiten, maar wel kritisch op behandelmethodes en zwijgcontracten

3 oktober 2009

Minister: privé-kliniek hoeft niet te sluiten, maar wel kritisch op behandelmethodes en zwijgcontracten

Het Acura Medisch Centrum, voorheen Silhouet-kliniek in Weert en Breda hoeft niet te sluiten, maar hij geeft toe dat er het een en ander niet deugt bij de privé-kliniek. Dat antwoordt minister Klink van volksgezondheid op Kamervragen van de SP en GroenLinks.

De minister zet vraagtekens bij operatiemethodes, het gebruik van bepaalde soorten verdovingsmiddelen en zogenaamde ‘rimpelvullers’. Ook geeft de minister aan dat de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie(NVPC) erg kritisch kijkt naar Acura. ‘De NVPC spreekt haar zorg uit over het feit dat een thoraxchirurg werkzaam is in het Acura Medisch Centrum,’ zo schrijft hij. Bovendien werkt hij aan strengere regels die de controle op privé-klinieken moeten verscherpen.

De minister is het ronduit eens met de SP en GroenLinks dat de zwijgcontracten die door de privé-kliniek zijn opgelegd aan patiënten waarbij een operatie mislukt was echt niet kunnen. Er zijn twee van zulke gevallen bekend waarbij patiënten pas een herstellende operatie kregen nadat ze een ‘contract’ hadden afgesloten waarin ze beloofden niets in de media te melden over de mislukkingen.

‘In de zorg is het van belang dat de cliënt centraal staat. Keuzevrijheid is hierbij erg essentieel. Om echt te kunnen kiezen is het belangrijk dat de kwaliteit van zorg steeds meer inzichtelijk wordt gemaakt. Ook worden instellingen gestimuleerd om te investeren in het tegemoetkomen in de behoefte van de cliënt. Het tekenen van een zwijgcontract staat hier haaks op,’ zo schrijft de minister. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt momenteel de zwijgcontracten.

SP: Acura Medisch Centrum uit voorzorg sluiten

U bent hier