h

SP voert actie tegen verhoging AOW-leeftijd

15 september 2009

SP voert actie tegen verhoging AOW-leeftijd

65 blijft 65!De SP in Weert gaat zaterdag 19 september handtekeningen ophalen tegen de kabinetsplannen de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. De partij staat 's morgens op de Weerter weekmarkt. Volgens de socialisten is het kabinetsplan niet nodig en helpt het niet om de economische crisis op te lossen.

“Een argument om de AOW-leeftijd te verhogen is om de vergrijzing te betalen,” aldus afdelingsvoorzitter Jeroen Goubet. “Een oneigenlijk argument. De komende jaren komt er een grote stroom van belastinginkomsten van gepensioneerden. Deze belastingopbrengsten zijn even groot als de kosten voor de AOW. Van de mensen tussen de 60 en 65 jaar werkt nu maar 30 procent en van de 64-jarigen slechts 13 procent. Een grote meerderheid van de mensen die 65 jaar wordt, krijgt nu dus een uitkering wegens werkloosheid, langdurige ziekte of zit in de bijstand. Die zouden als Donner zijn zin krijgt dus gewoon twee jaar langer in die uitkering blijven zitten. Het is maar de vraag of verhoging van de AOW-leeftijd goed is voor de staatskas.”


Jeroen Goubet bij L1 radio over de AOW-actie

Werkt het geluidsfragment niet? Luister dan hier

De verhoging van de AOW-leeftijd is dus geen oplossing voor de economische crisis. De SP pleit voor alternatieve maatregelen. Zo pleit de partij er voor de hypotheekrente-aftrek voor huizenbezitters met een woning van meer dan 1 miljoen euro af te schaffen. Ook pleit de partij voor een bankiersbelasting. Goubet: “De crisis is veroorzaakt door bankiers die onnodige risico’s hebben genomen. Nu met publiek geld de banken overeind zijn gehouden, lijkt het mij niet meer dan eerlijk dat de winst die banken in de toekomst weer gaan maken ten goede komt aan de publieke voorzieningen. Echter heeft het er alle schijn van dat dit kabinet er voor kiest de gewone mensen de crisis te laten betalen, onder andere door een hogere AOW-leeftijd.”

De SP zal zaterdag 19 spetember Weertenaren informeren over de kabinetsplannen en handtekeningen ophalen tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. 's Morgens staan SP’ers met een kraam in op de Weerter weekmarkt in de Langstraat bij de ABN Amro bank.

Teken on-line!

U bent hier