h

SP geeft geen omgekeerde blanco cheque voor 1,6 miljoen

3 juni 2009

SP geeft geen omgekeerde blanco cheque voor 1,6 miljoen

cênteWeert krijgt in de komende jaren te maken met een oplopend begrotingstekort. Over 2010 wordt dat tekort op 1,6 miljoen euro ingeschat. Hier moet dus ernstig rekening mee gehouden worden in de plannen voor het komende jaar die binnenkort in de zogenaamde voorjaarsnota van het college besproken worden. Maar het college weet nog niet waar ze de 1,6 miljoen op wil gaan bezuinigen.

Tijdens de bespreking van de voorjaarsnota presenteert het college van burgemeester en wethouders haar plannen, maar ook de partijen in de gemeenteraad kunnen eigen voorstellen indienen. Over het algemeen vergaderingen waar nuttige ideeën naar boven komen.

‘Maar dit keer gaan we over ideeën praten, terwijl we weten dat we flink moeten bezuinigen. Dan zitten we voor niks daarover te praten, want dan kan de wethouder achterover leunen, en over een jaar zeggen, we hebben ze helaas niet uit kunnen voeren, want we moesten bezuinigen.’ Aldus SP fractievoorzitter Herman Beuvens.

‘Het college heeft de taak om de gemeente te besturen, dus de SP vindt dat het dan ook aan moet geven waarop ze wil bezuinigen. Die plannen willen we eerst zien, en de SP heeft daar ook eigen ideeën over. Het is trouwens niet eens duidelijk of het daadwerkelijk om 1,6 miljoen euro zal gaan, want het rijk moet nog vertellen waarvoor gemeenten extra geld krijgen en waarvoor niet. Een groot gedeelte van het tekort wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door gestegen kosten voor de Wmo. Daar hebben alle Nederlandse gemeenten mee te maken, het is dus helemaal niet ondenkbaar dat het rijk met geld over de brug moet komen’ zo vult raadslid Jeroen Goubet aan.

De voorjaarsnota wordt nu beknopter besproken. Alle ‘lange termijn plannen’ gaan eruit totdat er meer bekend is over de bezuinigingen.

U bent hier