h

SP behoudt twee zetels in Europarlement

4 juni 2009

SP behoudt twee zetels in Europarlement

In tegenstelling tot alle andere grote partijen in Nederland heeft de SP geen zetels verloren in het Europese Parlement. De partij behoudt haar twee zetels. Het percentage stemmers ten opzichte van de vorige Europese verkiezingen steeg zelfs.

Het anti-Europese geluid van de PVV van Geert Wilders heeft flink gewonnen. Minder Europa spreekt dus aan, maar bij die kreet, ‘minder Europa’ houdt het programma van de PVV verder op. De SP heeft wél doordachte ideëen over hoe 'minder Europa' eruit moet zien. De andere winnaar, D66, liet het tegenovergestelde geluid horen, méér Europa. De twee uitersten hebben dus gewonnen.

De middenpartijen, waaronder de grootste coalitiepartijen PvdA en CDA, maar ook de VVD verliezen. Vooral de PvdA krijt een flinke klap en gaat van 7 naar 4 zetels.

De SP plakte vanavond rond het sluiten van de stembureaus meteen de bekende ’SP stemmers bedankt’-posters op de borden. De verkiezingsuitslagen van de gemeente Weert worden later verwacht.

U bent hier