h

Bert Peterse uit Weert regiovertegenwoordiger SP Noord- en Midden Limburg

18 april 2009

Bert Peterse uit Weert regiovertegenwoordiger SP Noord- en Midden Limburg

Regioconferentie van de SP in RoermondDoor de Limburgse regioconferentie van de SP, die ieder kwartaal gehouden wordt, is Bert Peterse uit Weert zaterdag gekozen tot nieuwe vertegenwoordiger van de regio Noord- en Midden Limburg in het landelijke partijbestuur van de SP. Hij volgt hiermee Paul Lempens, eveneens Weertenaar, op.

Tijdens de regioconferentie kwamen verschillende zaken aan bod. Zo werd er gesproken over het reilen en zeilen van de verschillende Limburgse SP-afdelingen. Welke successen zijn er geboekt, en hoe kunnen we van elkaar leren.

 zo'n zestig Limburse SP'ers treffen elkaar
De regioconferentie van de SP in de Oranjerie in Roermond; zo'n zestig Limburse SP'ers treffen elkaar

Ook werd er gediscussieerd over een plan dat de SP onlangs uitbracht, ‘de buurt, de schaal van de toekomst’. ‘De afgelopen jaren zijn steeds meer publieke voorzieningen uit de buurt verdwenen. Dit is slecht voor de leefbaarheid van de buurt gebleken. Het heeft ook slecht uitgepakt voor de kwaliteit van de publieke sector, want die is los geraakt van de mensen waarvoor ze is opgericht. Dit alles heeft mensen vervreemd van de publieke zaak. Grootschalige voorzieningen met een gebrekkige kwaliteit en veel bureaucratie hebben tot gevolg dat steeds meer mensen deze voorzieningen niet meer als hún voorzieningen ervaren en beschouwen. De SP komt met een Plan voor de Buurt, de andere hoeksteen van de samenleving.’zo verwoordde Agnes Kant het plan onlangs.

Ook zijn regioconferenties de plek waar de SP-fractie in de Provinciale Staten verantwoording aflegt aan de leden van de SP. De SP werd bij de afgelopen provinciale Statenverkiezingen de tweede partij van Limburg, en is nu de grootste oppositiepartij. Samen met de afdelingen in Limburg organiseerde de provinciale SP in de afgelopen weken de grote actie tegen de verkoop van energiebedrijf Essent.

Verder werd er kort gediscussieerd over de actie ‘een nieuwe koers voor Nederland’. De SP waarschuwt al tientallen jaren voor de nadelen en gevaren van ongecontroleerde marktwerking, zowel in het bedrijfsleven als in de publieke sector. Die zorgen zijn met de huidige crisis bewaarheid geworden. ‘Het neoliberale systeem is bankroet, en de SP heeft het alternatief. En dat is niet het halfbakken antwoord van de gevestigde elite. De SP wil meer mens, minder markt, en meer solidariteit’ zo sprak SP Tweede Kamerlid Henk van Gerven tijdens de regioconferentie.

Tot slot kwamen de Europese parlementsverkiezingen deze zomer aan bod. Nummer twee op de lijst voor de SP, zittend Europarlementariër Kartika Liotard, gaf een kort praatje en beantwoordde vragen uit de zaal.

Kartika Liotard beantwoord vragen uit de zaal
Kartika Liotard beantwoord vragen uit de zaal

 61,6% van de Nederlanders stemde tegen de Europese grondwet, en gaf zo aan minder Brussel te willen
De posters van de SP voor de Europese verkiezingen: 61,6% van de Nederlanders stemde tegen de Europese grondwet, en gaf zo aan minder Brussel te willen

Een officieel stukje op de conferentie in Roermond was de verkiezing van Bert Peterse tot nieuwe regiovertegenwoordiger voor Noord- en Midden Limburg. Bert is 26 jaar en woont sinds kort in Weert. Eerder was hij al vele jaren actief voor de SP in zijn geboortestad Nijmegen, en als regiovertegenwoordiger voor de regio Gelderland-Zuid. Hij is meteen volop aan de slag gegaan in Weert, en is nu dus opnieuw verkozen tot regiovertegenwoordiger. De stemmen waren unaniem.

Bert Peterse stelt zich voor
Bert Peterse stelt zich voor

Binnen de SP geeft de regiovertegenwoordiger gevraagd en ongevraagd advies, is een vraagbaak, en vertegenwoordigd de afdelingen uit zijn regio in het landelijke partijbestuur. De regio Noord- en Midden Limburg bestaat uit de SP afdelingen Weert, Nederweert, Roermond, Venlo, Horst aan de Maas, Venray, en de afdeling Leudal in oprichting.

SP Limburg kiest Lempens en Koopman als vertegenwoordigers

U bent hier