h

SP kraakt WMO-rapport

4 maart 2009

SP kraakt WMO-rapport

De zorg ìs geen markt!In de commissievergadering Welzijn werd een rapport over de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) tot nu toe in Weert besproken. Andere partijen waren vol lof over de mooie cijfertjes en het goede ‘cliënten tevredenheids onderzoek’. Door alle problemen die er zijn in de Wmo was de SP het daar niet mee eens.

‘In het rapport staan veel cijferertjes en technische teksten, maar ik lees niks over de mensen waar het om gaat.’ Zo begon SP raadslid Jeroen Goubet zijn reactie. Goubet haalde een bezoek aan het WMO-loket vorig jaar aan om te illustreren hoe dat het wèl moet. De SP herhaalde dat alle indicaties voor de zorg die iemand nodig heeft met een huisbezoek uitgevoerd moeten worden, en niet meer per telefoon, de SP wil af van het CIZ, en er zijn dingen misgegaan bij het invoeren van nieuw beleid hoe mensen die zorg nodig hebben vervoerd worden, en het cliënten tevredenheids onderzoek is per formulier gedaan, een lachertje, dat is natuurlijk niet representatief.

De mening van de SP kwam op forse kritiek te staan van de PvdA maar vooral het CDA. Het CDA vroeg zich af hoe dat de plannen van de SP allemaal betaald zouden moeten worden. Goubet gaf aan dat de SP gewoon andere keuzes maakt dan het CDA waaraan het geld besteed moet worden, en dat het stuk trouwens een evaluatie van de laatste twee jaar is, en dat het dus helemaal niet over de toekomst gaat. Weert Lokaal viel de SP in dat laatste bij.

Ook wethouder Coolen gaf kritiek. Hij wees, terecht, op de grote inzet van iedereen. Dat alle medewerkers en ambtenaren in de zorg keihard hun best doen weet de SP zeker, en dat ziet de SP ook. Schandalig dat er gesuggereerd wordt dat de SP dat in twijfel trekt. Ook de gemeente Weert doet vast haar best, maar het kan gewoon nog beter. Voorbeelden uit andere plaatsen, zoals Heerlen en Eindhoven bewijzen dat.

De SP blijft dus kritisch op het WMO-beleid omdat het over mensen gaat die zorg nodig hebben. Uiteraard zal de SP het college met oplossingen en ideeën blijven voorzien, en de vinger op de zere plek leggen als het mis gaat.

Bezoek aan het WMO-loket: De WMO in Weert: één jaar na de invoering

U bent hier