h

Gemeente doet haar best om Bis Bis open te houden

19 maart 2009

Gemeente doet haar best om Bis Bis open te houden

De afgelopen weken was in de media te zien en te lezen dat kringloopwinkel Bis Bis haar deuren moest sluiten. De reden was het verlopen van het contract met de gemeente. Bis Bis is voor een deel afhankelijk van gemeentelijke subsidie. Weert Lokaal vroeg gisteren uitleg aan verantwoordelijk wethouder Sijben hoe het een en ander zo is gekomen, en hoe de toekomst er voor Bis Bis uitziet.

Bij de kringloopwinkel, zo’n vier jaar geleden opgericht, werken acht mensen. Vier vanuit De Risse en vier in loondienst. Een kringloopwinkel in Weert is belangrijk omdat producten zoals meubels hergebruikt worden. Spullen die de één weggooit kunnen voor iemand met een kleine beurs nog goed te gebruiken zijn. Bovendien is het goed voor het milieu, en is de kringloopwinkel voor acht mensen een werkgelegenheid.

De berichten in de media dat Bis Bis zou verdwijnen lijken voorbarig te zijn geweest. De gemeente wil namelijk gewoon verder met Bis Bis omdat ze net als de SP het belang van een kringloopwinkel inziet. ‘Wij hebben nooit de bedoeling gehad om te breken met Bis Bis, nooit,’ zo vertelde wethouder Sijben gisteren tijdens de raadsvergadering. ‘Wij hebben nog altijd de bedoeling om een nieuwe overeenkomst te sluiten met Bis Bis. Voor het gehele personeel en in het verlengde daarvan de kringloopwinkel’.

De reden voor het opzeggen van de overeenkomst is dat de gemeente de subsidie aan Bis Bis overzichtelijker wil maken. Dat is nu nog niet goed geregeld. ‘De gemeentelijke bijdrage om de winkel open te houden moet duidelijk worden in de begroting’ aldus wethouder Sijben. De SP vindt dat een goede zaak.

De SP had tijdens de raadsvergadering gisteren een motie (voorstel) voorbereid waarin de gemeente werd opgeroepen om een baangarantie voor de werknemers te geven, en de kringloopwinkel open te houden. Maar uit het verhaal van wethouder Sijben bleek al dat de gemeente zich volledig inzet voor Bis Bis, en ervoor zorgt dat de mensen hun baan behouden. De motie was daarom niet meer nodig.

De SP vindt het wel jammer dat het nu tot een tijdelijke sluiting is gekomen. Dat kan niet de bedoeling zijn geweest. De SP hoopt dat zowel de gemeente als Bis Bis hun communicatie naar de media voortaan wat beter met elkaar afspreken, en dat (tijdelijke) sluitingen in de toekomst niet meer nodig zijn door op tijd een nieuwe overeenkomst af te spreken.

U bent hier