h

SP steunt begroting gemeente voor 2009

6 november 2008

SP steunt begroting gemeente voor 2009

Het ging weer eens over de centjesVoor het eerst heeft de SP de gemeentelijke begroting voor het jaar 2009 gesteund. De SP besloot gisteren tijdens de jaarlijkse begrotings behandeling vóór te stemmen omdat alle wijzigingsvoorstellen (amendementen) en aanvullingsvoorstellen (moties) van de SP aangenomen werden. Bovendien is de begroting sinds enkele jaren slechts een uitwerking van de voorjaarsnota, waarin alle plannen gepresenteerd worden. In de begroting wordt uitgewerkt hoe deze plannen betaald gaan worden, en er is dus weinig ruimte voor nieuwe plannen.

SP fractievoorzitter Herman Beuvens, verwoordde dat als volgt. ‘Voorzitter, in de voorjaarsnota zijn er een hele hoop zaken aangenomen, wij hebben de voorjaarsnota niet gesteund, maar deze is door een meerderheid in de raad aanvaard. Datgene wat toen door een democratische meerderheid is vastgesteld is overgenomen in de begroting, en om dan de democratische besluitvorming toch te respecteren zullen wij vóór deze begroting stemmen’

Andere partijen waren er verbaasd over dat de SP alles op inhoud afweegt, want blijkbaar had men niet verwacht dat de SP vóór de begroting zou stemmen. Door het steunen van de begroting werd de SP zowaar op een applaus getrakteerd.


Stemverklaring SP vóór begroting 2009

Werkt het geluidsfragment niet? Luister dan hier

De SP is niet zomaar ergens tegen of ergens voor. De SP wil meer menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit in Weert. Alles wat daar aan bijdraagt wordt gesteund, alles wat daar niet aan bijdraagt niet.

De SP diende één amendement in (wijzigingsvoorstel) samen met de PvdA in om een begrotingsoverschot van 1,6 miljoen niet gelijk te bestemmen voor de ‘regiovisie Midden-Limburg,’ het plan van professor Riet Bakker. Het voorstel werd door alle partijen behalve het CDA gesteund.

Ook diende de SP twee moties (aanvullingsvoorstellen) in. Één samen met PvdA, VVD, D66, SP en Weert Lokaal, waarin gepleit wordt voor een onderzoek naar wat de afname van de Weerter bevolking in de komende jaren gaat betekenen. Bijvoorbeeld op het gebied van woningbehoefte, voorzieningen enzovoorts. Deze motie werd door alle partijen in de gemeenteraad gesteund. De tweede motie, die samen met D66, PvdA en Weert Lokaal werd ingediend, ging over het afschaffen van de dagtarieven voor het parkeren in de Weerter binnenstad. De vier partijen willen dat het dagtarief blijft bestaan, zodat mensen de hele dag in de binnenstad kunnen blijven zonder op extra kosten gejaagd te worden. De motie werd overgenomen door het college van B&W, en dus hoefde er niet voor gestemd te worden.

Jammer vond de SP het dat een motie van D66, om eens te kijken of er alternatieven zijn voor de peperdure parkeergarage die er onder het nieuwe stadhuis moet komen, het niet haalde. Alleen D66, SP en Weert Lokaal waren het hiermee eens.

In de voorjaarsnota volgens jaar is er weer volop ruimte voor nieuwe plannen en voorstellen. Uiteraard zal de SP ook dan weer voorstellen doen om in Weert meer menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit te krijgen.

De moties, amendementen, en inbreng tijdens de algemene beschouwingen van de SP
Stemverklaring waarom de SP vóór de begroting stemde
Begrotingsbehandeling nieuwe stijl

U bent hier