h

Met de neus in de papieren

7 november 2008

Met de neus in de papieren

De SP heeft vandaag een groot deel van haar archief in bruikleen gegeven aan het gemeentearchief van Weert. Hierdoor is het archief van de SP goed bewaard en voortaan voor iedereen vrij toegankelijk.

Het archief werd vanmorgen door SP voorzitter Jeroen Goubet en SP organisatiesecretaris Paul Lempens overhandigd aan de gemeentearchivaris van Weert, de heer Jos Wassink.

Met name documentatie van vóór 2002 en afgesloten dossiers zijn opgenomen in het archief. De laatste weken is het archief doorgevlooid op overbodige stukken en privacy-gevoelige informatie zodat alleen de unieke papieren overbleven. Die stukken zijn binnenkort dus voor iedereen toegankelijk.

Het gemeentearchief Weert beheert archieven en documentatiemateriaal van politieke partijen en wijk- en dorpsraden om zo onder meer informatie te kunnen verschaffen over de lokale politiek en het openbaar bestuur in het verleden. De oudere archieven van de dorpsraden van Tungelroy en Swartbroek en van de wijkraad Leuken zijn reeds overgedragen naar het gemeentearchief. Bovendien heeft het gemeentearchief de archieven van de VVD afdeling Weert, de Werknemerspartij, PACT '97 en de Groep Wiel Derckx verworven. Het gemeentearchief hoopt ook van andere dorps- en wijkraden en politieke partijen in Weert de archieven in bewaring te krijgen.

Onder leiding van Harry Bouten kreeg de SP vaste voet aan de grond in de Weerter politiek. Onder andere via veel brieven aan de gemeenteraad werd de naam van de SP gevestigd. De partij was vooral actief op het terrein van volkshuisvesting, minima-beleid, milieu en gezondheidszorg. De SP was en is vooral een heel actieve partij (met veel activiteiten). In 1988 werden ruim 10.000 handtekeningen opgehaald om het behoud van het ziekenhuis te bewerkstelligen. In de jaren '96-'97 waren er huurstakingen en protesten tegen huurverhogingen om te zorgen dat er onderhoud aan huurhuizen werd gepleegd. In 2002 werd er maandenlang actie gehouden om het plan Gordijn door de gemeenteraad te laten verwerpen. De documentatie in het archief eindigt rond maart 2002, bij de komst van het eerste lid van de SP in de Weerter gemeenteraad.

Een groot deel van het archief van na 2002 is trouwens digitaal, en ook gemakkelijk terug te vinden op deze website.

De volgende klus is het doorspitten van het papieren archief van ná 2002 op relevantie voor de SP zelf, en de geschiedenis. Wellicht iets voor ‘onder de kerstboom’…

Het digitale archief van de SP afdeling Weert

U bent hier