h

Gemeente Weert heeft geen geld op buitenlandse banken

16 oktober 2008

Gemeente Weert heeft geen geld op buitenlandse banken

Weert hoeft niet in de financiële IJslandse kou te staanDe afgelopen dagen werd duidelijk dat vele gemeenten en provincies voor miljoenen het schip in zijn gegaan omdat ze hun geld op IJslandse banken hebben gezet. Door het ineenstorten van deze banken zijn waarschijnlijk grote sommen gemeenschapsgeld in rook opgegaan. Reden voor de SP om de gemeente Weert te vragen of ze ook geld op buitenlandse rekeningen heeft staan.

De internetspaarbank Icesave kan zijn verplichtingen niet meer nakomen door problemen bij de IJslandse moeder Landsbanki. De Nederlandsche Bank garandeert Nederlanders spaartegoeden tot 100 duizend euro. Maar provincies en gemeenten hebben in veel gevallen miljoenen euro’s in IJsland weggezet omdat Icesave hoge rentes beloofde. Het is goed mogelijk dat dit geld voorgoed weg is. Provincies en gemeenten geven al voorzichtig aan dat dit wel eens uitstel of afblazen van grote projecten binnen hun grenzen kan betekenen.

De SP wilde daarom weten of de gemeente Weert ook geld op buitenlandse rekeningen heeft staan. Een telefoontje was echter voldoende om erachter te komen dat dit niet het geval is. Gelukkig heeft de gemeente niet meegedaan aan de ‘hype’ van de hoge rentes, en het gezond verstand gebruikt.

Voor de SP maakt deze nieuwe ontwikkeling in de kredietcrisis eens temeer duidelijk waar te weinig toezicht van de overheid op de financiële markt toe leidt. In dit geval hebben zelfs de lagere overheden, gemeenten en provincies, risico’s genomen.

Om dit soort risico’s in de toekomst te vermijden zou erover nagedacht moeten worden of het lagere overheden verboden kan worden gemeenschapsgeld op buitenlandse rekeningen te zetten.

Dossier kreditietcrisis op de landelijke SP website

U bent hier