h

Weert: geen bemoeienis met salaris bestuurders thuiszorg

16 september 2008

Weert: geen bemoeienis met salaris bestuurders thuiszorg

Ook thuiszorgdirecteuren graaien er vrolijk op los‘De vraag wat bestuurders van zorginstellingen maximaal mogen verdienen kunnen en willen wij niet beantwoorden, omdat wij daar als lokaal bestuur geen bemoeienis mee hebben’. Aldus het College van Burgemeester en Wethouders in antwoord op een brief van de SP over topsalarissen voor bestuurders in de thuiszorg. De gemeente vindt dat de discussie meer op landelijk niveau thuishoort.

‘Het gaat ons, ondermeer bij inkoop van Hulp bij het huishouden, om kwaliteit tegen een betaalbare prijs, geleverd door een solide organisatie die goed samenwerkt in de lokale (zorg)-keten. Deze criteria waren en zijn voor ons leidend in de keuze voor adequate zorgaanbieders voor onze inwoners. Bovendien staat Europese regelgeving het niet toe de hoogte van salarissen van bestuurders op te nemen bij een (verplichte) aanbesteding van Hulp bij het huishouden.’ Zo vervolgt en besluit het College haar antwoord.

In dat laatste kan de SP zich niet zo vinden. Het kan zijn dat Europese regelgeving een en ander in de weg staat, maar de SP vraagt zich af of de regeltjes werkelijk zo star zijn, en er niet toch manieren te verzinnen zijn om de salarissen mee te nemen in een afweging. Bovendien vindt de SP het jammer dat het College de hoogte van de salarissen niet veroordeeld. De SP wil dat de antwoorden op de agenda komen te staan van de commissievergadering Welzijn in oktober.

Al met al bewijst het eens te meer dat aanbestedingen in de zorg niet werken. Hun zogenaamde doel, onderlinge concurrentie zodat instellingen efficiënter met hun geld omgaan, wordt dus finaal gemist als het om de topsalarissen gaat. Concurrentie leidt niet tot normalere topsalarissen en meer geld voor de werkvloer. Het omgekeerde lijkt waar: concurrentie leidt tot directeuren die elkaar met het aantal nullen op hun bankrekening naar de loef willen steken.

De zorg ìs geen markt!

Schokkende resultaten onderzoek SP: vier directeuren thuiszorg in Noord en Midden Limburg verdienen meer dan Balkenende

U bent hier