h

Eindelijk cijfers over woningbouw; antwoorden stellen teleur

17 september 2008

Eindelijk cijfers over woningbouw; antwoorden stellen teleur

Tijdens de laatste commissievergadering Ruimtelijke Ordening kreeg de SP een keurig antwoord op vragen over sociale woningbouw. Wethouder Kirkels koos voor een deskundige en uitgebreide beantwoording van de vragen door een delegatie van woningcorporatie Wonen Weert.

Voor de zomervakantie, in mei, stelde de SP een drietal vragen over sociale woningbouw;

  • In de periode 2006-2007 zijn in totaal 100 sociale huurwoningen opgeleverd. Is daarmee het bestand aan sociale huurwoningen in Weert toe- of afgenomen en met hoeveel woningen?
  • Hoe groot is de wachtlijst voor een sociale huurwoning in Weert op dit moment?
  • Hoe lang is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Weert op dit moment?

De vragen werden beantwoord door de directeur van Wonen Weert mevr. L van Beek en dhr. K Neijnens. Mevr. Van Beek hield een zeer helder betoog waarin alle vragen werden beantwoord.

Op de eerste vraag werd geantwoord dat er in de gemeente iets meer dan 100 sociale huurwoningen zijn opgeleverd, er 74 zijn gesloopt, en er 98 zijn verkocht. Per saldo is het bestand van sociale huurwoningen dus afgenomen. De argumentatie is dat wijkvernieuwing noodzakelijk blijft daarom zal er toch nog wel eens gesloopt moeten worden maar pas na zorgvuldige afweging. Wat dat betreft lijkt men dus lessen getrokken te hebben uit het verleden. Verkoop van sociale huurwoningen is interessant voor starters en strategisch noodzakelijk voor wijkopbouw en financiering nieuwbouw volgens Wonen Weert.

Op de tweede vraag werd geantwoord dat er op dit moment 5657 mensen ingeschreven staan bij Wonen Weert als woningzoekende. Daarvan zijn er 1325 die het afgelopen jaar hebben gereageerd. Het verschil is grotendeels te verklaren door het feit dat mensen zich vaak al heel vroeg laten inschrijven als woningzoekende. Wonen Weert vraagt geen inschrijfgeld hetgeen ook een oorzaak is van de grote groep mensen op de wachtlijst die zich alvast maar hebben laten inschrijven.

Op de laatste vraag werd geantwoord dat de gemiddelde wachttijd stabiel is met een geringe afname. Voor seniorenwoningen is er nauwelijks een wachttijd, voor appartementen ongeveer tweeënhalf jaar en voor eengezinswoningen ongeveer drie jaar.
Algemene opmerkingen van mevr. Van Beek waren dat de woningmarkt ‘op slot’ zit. Starters kunnen vanwege de hoge koopprijzen niet kopen waardoor veel huurwoningen te lang worden bezet. Dit wordt ook wel ‘scheef wonen’ genoemd. Voor het bouwen van nieuwe woningen duren de procedures heel erg lang, en de bouw – en grondkosten lopen steeds hoger op.

De SP is niet gelukkig met alle antwoorden, in de zin van dat het volgens de partij op punten nog steeds beter kan. Starters moeten erg lang wachten waardoor ze geneigd zijn in andere steden te gaan wonen. Dat is negatief en erg jammer voor Weert. Ook is sloop omwille van wijkvernieuwing een slecht argument volgens de SP. Sloop moet alleen plaatsvinden als de woningen in een (te) slechte staat verkeren. Een middel hiervoor is bijvoorbeeld een verplichte renovatietoets. Wel zijn er duidelijke verbeteringen. Er wordt niet zo snel meer naar de slopershamer gegrepen als vroeger. De SP heeft hier in het verleden dan ook fel actie tegen gevoerd zoals bij de sloop van de Pastoor Frantzenstraat in Keent, en de Spoorstraat en Nieuwstraat in Fatima.

Tot slot is de verkoop van huurwoningen weliswaar een manier om nieuwbouw te financieren, maar het totale aanbod van huurwoningen neemt erdoor af.

De SP is wel erg gelukkig met de manier van beantwoording. Voor het eerst sinds de SP een kleine zeven jaar gelden in de gemeenteraad kwam, en na vele malen vragen is het totaalplaatje zichtbaar. Ook voor het uitnodigen van de delegatie van Wonen Weert voor een duidelijk en uitgebreid antwoord op de vragen verdient wethouder Kirkels een pluim.

U bent hier