Weinig steun voor burgerinitiatief ROOD
Weinig steun voor burgerinitiatief ROOD
Tijdens de commissievergadering Algemene Zaken onlangs bleek dat er weinig steun is voor het burgerinitiatief van ROOD Weert. Met het burgerinitiatief wil ROOD een verbod op circussen met wilde dieren in Weert bereiken.
Jeroen Goubet van ROOD lichtte tijdens de vergadering het burgerinitiatief nader toe. Elke de Vries, ex- roofdierentrainster, maakte gebruik van spreekrecht om een kort pleidooi te houden tegen wilde dieren in het circus. Dhr. Cuijpers van de Club van Circusvrienden Nederland riep op te wachten met het nemen van een beslissing, totdat over ongeveer een half jaar een onderzoek in opdracht van de minister van Landbouw Natuur en Vissierij naar het welzijn van circusdieren is afgerond.
|
Werkt het geluidsfragement niet? Luister dan hier
|
Werkt het geluidsfragement niet? Luister dan hier
De partijen CDA, PvdA, Weert Lokaal, VVD en Kernpunt gaven vervolgens aan het initiatief niet te zullen steunen. De SP wil niet op landelijk beleid wachten, gaat ‘het voorstel van deze honderd mensen zeker serieus bekijken’, maar maakte nog geen definitief oordeel kenbaar. Wel vonden veel partijen het feit dat er een burgerinitiatief werd ingediend erg sympathiek. PvdA, Weert Lokaal en Kernpunt willen eventueel landelijk beleid naar aanleiding van het onderzoek van de minister afwachten.
|
Werkt het geluidsfragement niet? Luister dan hier
Jeroen Goubet: ‘Hoewel we het jammer vinden dat er weinig steun was voor ons burgerinitiatief hadden we er natuurlijk wel al een beetje rekening mee gehouden. Daarom is het vooral jammer voor de honderd Weertenaren die het initiatief ondertekend hebben. Blijkbaar is de Weerter politiek nog niet toe aan dit onderwerp.’
Over het burgerinitiatief wordt uiteindelijk gestemd in de raadsvergadering van 12 maart aanstaande. Ondanks dat er dus waarschijnlijk geen raadsmeerderheid voor het voorstel te vinden is, zal ROOD het niet intrekken.‘Hoewel we die mogelijkheid hebben, zullen we het burgerinitiatief niet intrekken. Zo’n beslissing zou geen recht doen aan de handtekening van de honderd ondertekenaars’ aldus Goubet.
De inbreng van Jeroen Goubet tijdens de commissievergadering
Beste aanwezigen,
Mij is 15 minuten spreektijd gegund om het allereerste burgerinitiatief in Weert toe te lichten.
Dat is best lang, vijftien minuten. Ik zou die kunnen gebruiken om een hele opsomming te geven waarom u vóór het voorstel moet stemmen dat in dit burgerinitiatief besloten ligt. Dat ga ik niet doen.
Eigenlijk is uw steun vinden voor dit burgerinitiatief, maar één van de drie doelen die wij als ROOD onszelf hebben gesteld. Twee doelen daarvan hebben we al binnen.
Voor ik die twee andere doelen noem, eerst even iets anders. Ik zij net al ‘wij als ROOD’. Want hoewel ik de officiële indiener van het initiatief ben, en nu dus ook gebruik maak van dit spreekrecht, is dat zeker niet alleen mijn verdienste dat het initiatief er gekomen is. ROOD Weert, de jongerenorganisatie van de SP, kent namelijk nog meer actieve leden die hun bijdrage geleverd hebben. Enkelen zitten hier nu in de zaal.
Namens hen en mijzelf wil ik ook heel graag de raadsgriffie, Madeleine Wolfs, bedanken, die ons zo goed heeft geholpen met het opstellen van dit initiatief, Zij zocht en vond de teksten, goot ze in de vorm van een raadsvoorstel, en hield ze actueel. Zonder haar was het ons niet gelukt.
Ik had het net over twee doelen die we al gehaald hebben. Ten eerste. Het is ons gelukt om een burgerinitiatief in te dienen.
Er wordt vaak gesproken over een kloof tussen burger en politiek. Er wordt ook vaak gesproken over manieren om politiek dichter bij de burgers te brengen. Zie hier het burgerinitiatief, een in Weert tot nu toe onbenutte mogelijkheid waarmee de burger heel direct invloed uit kan oefenen, iets in kan brengen in de gemeenteraad. Honderd Weertenaren om precies te zijn. Ik had het net al over die jongeren van ROOD die dit mogelijk hebben gemaakt, maar eigenlijk gaat het vandaag natuurlijk over de honderd Weertenaren die dit burgerinitiatief ondertekend hebben. Zij laten hier hun stem horen.
Dit voorstel is dan ook geen initiatief van de SP. Want als dat zo was, dan had de SP-fractie hier in de raad dit voorstel zelf ingediend. Zij maken dan ook hun eigen afweging om dit voorstel wel of niet te steunen.
Dit burgerinitiatief is een initiatief van ROOD. Nee, het is het initiatief van honderd Weertenaren.
Het is ons gelukt om een burgerinitiatief in te dienen. Ik wil daar wel een kleine kanttekening bij plaatsen. Het ging namelijk niet van een leien dakje. Handtekeningen binnen krijgen was geen probleem. Dit initiatief komt tenslotte voort uit de mening van honderd mensen. Het was voor een groot deel faciliteren dat deze mensen middels dit burgerinitiatief hier nu vanavond hun mening kunnen laten horen.
Animo genoeg. Maar een kopie van hun legitimatiebewijs afstaan, dat was vaak het struikelblok. Mensen zijn er, terecht, huiverig voor om dat af te geven. Het zijn persoonlijke gegevens, en wie kan hun garanderen dat daar geen verkeerde dingen mee gebeuren?
Ik heb begrepen dat er na het indienen van dit voorstel een evaluatie gaat plaatsvinden. Alvast een tip. Waarom niet alleen het sofinummer vragen? Het is toch vrij gemakkelijk na te gaan of de bijbehorende handtekening dan ook echt van iemand is die in Weert woont, en 16 jaar of ouder is? Het scheelt ook nog eens een hoop rompslomp met kopieën, en het wordt er voor de indieners van het tweede burgerinitiatief, dat er uiteraard hopelijk gaat komen, een stuk gemakkelijker op. De drempel verlagen, de kloof tussen burger en politiek verkleinen.
Het tweede doel dat we bereikt hebben. Er wordt gesproken over wilde dieren in het circus. Hier nu in de raad, maar ook in de Tweede Kamer en vooral daarbuiten tussen de mensen. De wilde circusdieren zijn volop onderwerp van discussie, ik zei het net al. Maar dat is, laat ik eerlijk zijn, niet onze verdienste.
Hoewel, ik zeg net wel dat de discussie niet dit burgerinitatief te danken is, maar dat is niet helemaal waar. We zijn onderdeel van de discussie. In diverse landelijke media heb ik langs zien komen dat er in Weert een burgerinitiatief ingediend wordt om circussen met wilde dieren te verbieden. Het oog is dus wel op ons gericht.
Maar dit voorstel is in Nederland niet uniek, het is niet baanbrekend. Twee Nederlandse gemeenten kennen al een verbod, een veelvoud daarvan werkt eraan.
Weert kan op een positieve manier nog meer onderdeel worden van de discussie, door zich samen met de eerder genoemde gemeenten op te stellen als gemeente die begaan is met dierenwelzijn, en daarvoor niet de regelgeving vanuit de regering of het parlement afwacht.
Tot slot. Het derde doel, ik denk het belangrijkste. Dit doel hebben we nog niet behaald. Dat is er namelijk voor zorgen dat het voorstel in dit burgerinitiatief ook daadwerkelijk toegepast gaat worden. Daarvoor, en ik spreek hier de aanwezige raadsleden aan, bent U aan zet. De raad mag uiteindelijk tot een besluit komen zoals dat mooi gezegd kan worden. Dat is u recht en plicht als volksvertegenwoordigers, U mag die keuze maken.
Geen opsomming van argumenten waarom u vóór het voorstel moet stemmen beloofde ik aan het begin van mijn verhaal. Toch zult u er vanavond wel enkele horen. Want er zal vanavond iemand gebruik maken van spreekrecht aangaande dit onderwerp. Ik kan al een tipje van de sluier oplichten. De spreekster na mij is een ex-leeuwentemster. Zij weet dus véél meer over wilde dieren in het circus.
En daarom wil ik het hierbij laten. Ik hoop dat u straks in de raadsvergadering dit voorstel wil steunen, namens ROOD, mijzelf, maar bovenal namens de honderd Weertenaren die dit initiatief steunen.
Dank u wel.
ROOD dient eerste Weerter burgerinitiatief in
- Zie ook:
- Cultuur en Beschaving