h

SP over ‘Maxima-beleid’: uitgaan van krimp, dát is realistisch

4 januari 2008

SP over ‘Maxima-beleid’: uitgaan van krimp, dát is realistisch

De SP heeft tegen het voorgenomen ‘maxima-beleid’ van de gemeente gestemd. ‘Maxima-beleid’ is het ontwikkelen van beleid om hoger opgeleiden en hogere inkomens naar Weert te laten verhuizen. Volgens de socialisten is dat niet realistisch en niet wenselijk.

Het streven naar positief saldo bevolkingsoverschot komt voort uit de toekomstnota ‘Weert in 2015’ waarmee de SP destijds niet heeft ingestemd. Bovendien is het, volgens de SP, als Don Quichot tegen de molens vechten als je tegen, de stroom in, de overal in West-Europa heersende trend van bevolkingsdaling, wilt keren. “Alleen gemeentes die de status als slaapstad nastreven, zullen een positief saldo bereiken”, aldus SP-raadslid Herman Beuvens.

Beuvens: ”Mensen worden steeds ouder, die realiteit moeten we onder ogen zien. In de toekomst zal er sprake zijn van een krimpende bevolking. De SP is erg voor het aantrekkelijk maken dan wel houden van Weert voor álle mensen. De SP kiest daarbij speciaal voor jongeren. Daardoor kunnen zij worden behouden voor Weert, dat hoort prioriteit te krijgen. De SP zal de afzonderlijke voorstellen die de komende tijd voortkomen uit het besluit van de gemeenteraad elk apart beoordelen op de voor- en nadelen.”

Opmerkelijk is dat wethouder Strous in de commissievergadering niet eens kon zeggen wat de definitie is van ‘hoger opgeleid’. Ook deed hij alle moeite een en ander te nuanceren; het zijn ‘enkele accenten’ in bestaand beleid volgens hem. Hij werd daartoe uitgedaagd door kritische opmerkingen van SP, CDA en PvdA.

“Het is beter en realistischer als Weert inzet op het aantrekken van werkgelegenheid aansluitend bij het niveau van de Weerter beroepsbevolking.”
aldus de SP. De socialisten vinden ook dat het beleid niet ten koste mag gaan van anderen. Alle gemeenten beconcurreren elkaar en dat gaat uiteindelijk ten koste van mensen.

“Het maxima-plan van Weert is niet realistisch, zal geen positief effect hebben en daarom zullen we er niet mee instemmen.” aldus Beuvens namens de SP in de raadscommissie.

U bent hier