h

SP wil geen treinen over IJzeren Rijn

31 oktober 2007

SP wil geen treinen over IJzeren Rijn

STOP de IJzeren Rijn!De SP is onaangenaam verrast door het onaangekondigde gebruik vandaag van de goederenvervoerlijn IJzeren Rijn. Deze treinverbinding tussen Antwerpen en het Ruhrgebied over Limburgse grond is verouderd en niet geschikt voor gebruik. SP-Kamerlid Emile Roemer: “De wethouder van Roermond" maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van de omwonenden rond deze verbinding. Spoorbeheerder ProRail dient dit serieus te nemen en niet zomaar werktreinen op deze lijn toelaten. Dit kan al helemaal niet onaangekondigd.”

Over de IJzeren Rijn vindt al jarenlang discussie plaats. Deze goederenspoorlijn wordt al lang niet meer gebruikt, maar België wil deze graag weer openstellen. Op grond van een 150 jaar oud verdrag moet Nederland hier aan meewerken. Voor omwonenden en natuurgebied De Meinweg heeft dit grote gevolgen. Daarom is Nederland nog druk in overleg met België over een goede inpassing en heeft de SP gepleit voor een onderzoek naar betere alternatieven.

Naar aanleiding van het onaangekondigde gebruik van vandaag heeft de SP minister Eurlings gevraagd waarom er al werktreinen over deze verbinding rijden, of dit wel veilig is en of dit nu wel een goed signaal is. Roemer: “Met deze treinverbinding zijn we helemaal niet blij. Nu lijken er stiekem al werkzaamheden plaats te vinden om deze lijn weer in gebruik te gaan nemen. Dat is niet de afspraak. Ik verzoek de minister dan ook om onmiddellijk maatregelen te nemen om hiermee te stoppen.”

Dit bericht op www.sp.nl/verkeer

U bent hier