h

SP moties krijgen (te) weinig bijval in voorjaarsnota

22 juni 2007

SP moties krijgen (te) weinig bijval in voorjaarsnota

Voorjaarsnota 2007In een meer dan tien uur durende raadsvergadering is afgelopen maandag en donderdag over de voorjaarsnota gepraat. Veel gepraat, weinig resultaat. Het leek namelijk wel alsof de raad veel SP moties en amendementen nauwelijks serieus nam.

Hoewel de voorjaarsnota niet één en al kommer en kwel is (het sociaal beleid is hoofdzakelijk goed te noemen), heeft de SP als enige partij niet in kunnen stemmen met deze nota. In het algemeen legt de voorjaarsnota veel nadruk op groeien en promoten van Weert terwijl er (bijna) geen aandacht is voor de kwaliteit van het leven. Veel punten konden niet op steun rekenen van de SP, en teveel verbeterpunten van de socialisten konden niet op steun rekenen van de andere partijen.

Een viertal SP-moties werd door het college bij voorbaat overgenomen, vier andere die in de raad in stemming gebracht werden zijn verworpen. Een amendement dat samen met de PvdA en Weert lokaal werd ingediend, is aangenomen, een eigen SP amendement is verworpen.

Vooral de afwijzing van een motie, die het college oproept samen met Wonen Weert een plan van aanpak op te stellen om het presteren van deze woningcorporatie te verbeteren, is een gemiste kans. De overheid is verantwoordelijk voor de volkshuisvesting (dat staat in onze grondwet). De uitvoering daarvan heeft onze gemeente grotendeels gedelegeerd aan Wonen Weert, die daar vervolgens op terreinen niet voldoende presteert. De SP vindt daarom dat de gemeente in moet grijpen. Andere partijen vonden dit blijkbaar niet nodig.

Ook vindt de SP het onbegrijpelijk dat de raad een motie om af te stappen van een mogelijk ‘A2-tracé’ van de IJzeren Rijn niet steunt. De gemeente noemt deze variant in haar ‘Schetsboek IJzeren Rijn’, en dat leidde al eerder tot protest in de wijken en kerkdorpen die hiervan de dupe zouden worden.

Hoewel de SP uiteraard nog steeds fel tegen heringebruikname van de IJzeren Rijn is, moet er wel een soort van ‘back-up plan’ zijn wat te doen als de Belgen het er toch door weten te drukken. Er zou vol ingezet moeten worden op een tunnel onder Weert door, zoals de Betuweroute-tunnel onder Zevenaar.

De mogelijkheid om de goederenspoorlijn rond Weert langs de A2 te leggen is een absurd plan, en moet daarom zo snel mogelijk als ‘serieuze variant’ geschrapt worden.

De SP heeft sinds haar entree in de gemeenteraad altijd tegen de begroting en de voorjaarsnota gestemd. Eenvoudigweg omdat het steeds een uitwerking betreft van een coalitieprogramma waar de partij op essentiële onderdelen (democratie, klimaat, volkshuisvesting, prioriteiten, financieel beleid) niet mee in kan stemmen.

Algemene beschouwingen SP op de voorjaarsnota

U bent hier