h

SP wil duidelijkheid over wateroverlast Leuken bij aanleg Vrouwenhof

31 mei 2007

SP wil duidelijkheid over wateroverlast Leuken bij aanleg Vrouwenhof

GrofvuilDe wijk Leuken wordt uitgebreid met woningbouw in het bestemmingsplan “Vrouwenhof”. In dat nieuwe plan zijn ook waterpartijen opgenomen. Veel bewoners van Leuken maken zich ernstige zorgen als er in hun omgeving waterpartijen worden aangelegd.

Het is voor veel Leukenaren en wellicht ook daarbuiten bekend dat de wijk is gebouwd in een van oudsher drassig gebied. In delen van Leuken worden de bewoners regelmatig geconfronteerd met wateroverlast zoals grondwater in de kruipruimtes en kelders. Ook staan er na een plensbui vaak straten in de wijk tot enkele tientallen centimeters onder water.

De bewoners van de wijk maken zich zorgen dat deze overlast zal toenemen met de aanleg van water in het gebied Vrouwenhof. Mede omdat melding van de bestaande klachten bij de gemeente vaak tot niets heeft geleid. De SP vraagt daarom aan het college of hiermee rekening gehouden is in de plannen.

Het bestemmingsgebied Vrouwenhof aan de rand van Leuken
Het bestemmingsgebied Vrouwenhof aan de rand van Leuken

Waterpartijen kunnen vaak juist een rol spelen bij het verbeteren van de waterhuishouding, en dus het verminderen van overlast. De socialisten wil weten of dat in de huidige opzet van Vrouwenhof het geval zal zijn.

De bewoners van de wijk Leuken zullen binnenkort via een brief van de antwoorden op de hoogte gesteld worden van de antwoorden op de SP-vragen.

De brief van de SP aan het college:


Aan het college van B & W

Weert 30 mei 2007

Vragen betreffende motie ex art. 40 RvO met het verzoek om mondelinge beantwoording

Geachte College,

De wijk Leuken wordt uitgebreid met woningbouw in het bestemmingsplan “Vrouwenhof”.
In dat nieuwe plan zijn ook waterpartijen opgenomen.
Naar wij hebben vernomen maken veel bewoners van Leuken zich ernstige zorgen als er in hun omgeving waterpartijen worden aangelegd.
Leuken is voor het grootste gedeelte gebouwd op een terrein dat van oudsher bekend was als een drassig gebied. In diverse straten van Leuken worden de bewoners regelmatig geconfronteerd met wateroverlast zoals grondwater in de kruipruimtes en kelders.
Naar men ons heeft verteld hebben herhaalde klachten hierover bij de gemeente tot nu toe nauwelijks iets opgeleverd.

Naar aanleiding hiervan zouden wij u het volgende willen vragen:

  • Bent u bekend met de wateroverlast zoals hierboven omschreven in Leuken?
  • Bent u op de hoogte van de klachten welke hierover bij u zijn ingediend?
  • Welke maatregelen heeft u tot nu toe genomen om deze klachten te verhelpen?
  • Deelt u de bezorgdheid van de inwoners van Leuken dat de wateroverlast zal toenemen indien er in het nabijgelegen plan Vrouwenhof waterpartijen worden aangelegd?
  • Bent u van plan maatregelen te nemen om de bestaande en de te verwachten toekomstige wateroverlast tegen te gaan?

In een recente uitzending van het televisieprogramma “Radar” werd vermelding gemaakt van identieke situaties in den lande waarvoor een wet in voorbereiding is waarin de gemeente aansprakelijk kan worden gesteld voor de overlast door grondater in woningen.
Navraag bij de Tweede Kamer fractie van de SP leerde ons dat de zorgplicht van de gemeente voor het grondwater en het inzamelen van regenwater wettelijk zal worden verankerd.
Deze wet zou per 1 januari 2008 ingaan.
Naar aanleiding hiervan zouden wij u nog het volgende willen vragen:

  • Bent u bekend met deze wettelijke regeling?
  • Realiseert u zich dat u vanaf volgend jaar geconfronteerd zal kunnen worden met schadeclaims indien u er niet in slaagt de wateroverlast terug te dringen?

Namens de fractie van de SP,

H. Beuvens

U bent hier