h

Gemeente gaat armoede actiever aanpakken

19 maart 2007

Gemeente gaat armoede actiever aanpakken

geldHet college heeft zich bij haar aantreden vorig jaar ten doel gesteld armoedeproblemen onder de Weerter bevolking zoveel mogelijk te bestreiden. Zo moet de voedselbank in Weert bijvoorbeeld binnen vier jaar overbodig zijn. Maar veel geld dat bedoeld is voor armoedebestreiding blijft op de plank liggen. Daarom heeft de gemeente een plan opgezet om armoede actiever op te sporen en aan te pakken.

Naar schatting zijn er in Weert ongeveer 6000 huishoudens die op of onder de armoedegrens leven. Dit betreft dus tenminste 12000 mensen ofwel een kwart van onze bevolking. Uit onderzoeken is gebleken dat het geld voor armoedebestreiding blijft liggen omdat veel mensen niet weten waar ze allemaal wel recht op hebben, of gewoon geen hulp durven vragen bij de gemeente.

Dit is voor de gemeente aanleiding geweest om een groots plan op te zetten zodat meer mensen van dit geld gebruik gaan maken.

De gemeente laat nu uitzoeken hoe ze mensen met armoedeproblemen beter kan bereiken. Om ze vervolgens te kunnen wijzen op alle mogelijkheden die er zijn om hun levensomstandigheden te verbeteren.

De SP vindt dit een uitstekend plan, en heeft het raadsvoorstel om dit te gaan uitvoeren dan ook van harte ondersteund. ‘Er is maar één ding op dit plan aan te merken, en dat is dat het al veel eerder moeten gebeuren’ aldus SP-raadslid Herman Beuvens.

Het is echter wel een plan met een financieel open eind. Het is immers moeilijk in te schatten hoeveel mensen door de nieuwe aanpak van de mogelijkheden gebruik zullen gaan maken, en voor hoeveel geld. In de raadsvergadering onlangs werd daarom een motie ingediend die ervoor zorgt dat er hoe dan ook geld beschikbaar zal zijn, en zoniet, beschikbaar zal worden gemaakt. Mensen die recht hebben op aanvullende ondersteuning zullen deze dus altijd krijgen.

Plan en motie werden door de gemeenteraad aangenomen, met alleen de fracties van de VVD, D66 en Kernpunt tegen.

U bent hier