h

Groen licht voor fusie ziekenhuizen Midden Limburg

21 februari 2007

Groen licht voor fusie ziekenhuizen Midden Limburg

Het NMA heeft groen licht gegeven voor de fusie van de ziekenhuizen in Weert en Roermond. Een nabeschouwing namens het Roermonds SP raadslid Felix van Ballegooij.

Dat het Roermondse en Weerter ziekenhuis volgens de NMA-regeltjes mogen fuseren houdt niet in dat we ons in ML geen zorgen hoeven te maken. De NMA toets alleen of er geen vervelende concurrentieverhouding bestaat met andere ziekenhuizen in de regio. Een toetsing of een bestuurlijke fusie al dan niet naar de toekomst toe een verschraling van zorg op kan leveren behoort vindt er niet plaats.

In dit land lijken we marktwerking en concurrentie onderhand belangrijker te vinden dan zorgverlening, dat vind ik een ernstige zaak. Je zou je, wat mij betreft, kunnen afvragen wat marktwerking en concurrentie überhaupt te zoeken heeft in de gezondheidszorg. De zorgsector is immers wat anders dan het bedrijfsleven. Wat er nu in Roermond en Weert gebeurt zal afwachten zijn. En natuurlijk zal het nieuwe bestuur de zaken niet direct gaan omgooien. Daar ben ik niet bang voor. Niettemin zetten we, zonder politiek ingrijpen, echter wel de deur open voor eventuele rigoureuze veranderingen in de toekomst.

Zo is het onduidelijk wat er, zeg over pakweg 5 jaar, met de ziekenhuizen van Weert en Roermond zal gaan gebeuren. Wat wel duidelijk is, is dat bij vergelijkbare gevallen elders in het land lang niet altijd in het belang van de patiënt besloten is. Dat roept bij mij vragen op als: Komt er een nieuwe ziekenhuisvestiging over een paar jaar? Zo ja, wat gebeurt er dan met de huidige ziekenhuizen en hun functies? En de belangrijkste vraag: blijft zorg voor iedereen in Weert en Roermond binnen handbereik? Op deze vragen kan niemand mij een geruststellend antwoord geven. Binnen de Roermondse en Weerter gemeenteraden en Provinciale Staten heeft de SP de fusie al op de politieke agenda gezet. Dat blijft de SP doen.

Helaas kunnen daar geen harde besluiten over de fusie genomen worden. De bal ligt nu echter ook bij het nieuwe kabinet. Wat we daar van kunnen verwachten is nog een vraag. Ik denk dat de burgers na een groen licht voor een bestuurlijke fusie meer

U bent hier