h

Henk van Gerven: 'Stoppen met de fusiegekte'

24 januari 2007

Henk van Gerven: 'Stoppen met de fusiegekte'

De directie van het St Jans Gasthuis in Weert verschilt met de SP van mening. (Land van Weert, 17 januari) Zij stelt dat de fusie met het Laurentius ziekenhuis in Roermond niet zal leiden tot concentratie van voorzieningen. De praktijk in den lande wijst helaas anders uit.

Een ingezonden opinieartikel van Henk van Gerven, Tweede Kamerlid voor de SP.

Henk van GervenDe directie van het St Jans Gasthuis in Weert verschilt met de SP van mening. (Land van Weert, 17 januari) Zij stelt dat de fusie met het Laurentius ziekenhuis in Roermond niet zal leiden tot concentratie van voorzieningen. De praktijk in den lande wijst helaas anders uit. Daar zie je altijd dat het grotere ziekenhuis het kleinere uitholt, omdat specialisten graag op één locatie werken. Omdat Roermond groter is dan Weert, loopt het St. Jans Gasthuis een groot risico bij fusie. Het genoemde financiële voordeel van gezamenlijke inkoop van hulp- en verbandmiddelen en
dergelijke kan ook bereikt worden door samenwerking.

De directie stelt dat marktwerking in de zorg leidt tot doelmatiger werken. Dat is een onbewezen stelling. Integendeel, we zien dat met de marktwerking de bureaucratie enorm is toegenomen en de zorg voor patiënten steeds meer onder druk komt te staan. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld - het land waar veel marktwerking is - is de zorg 50% duurder dan in Nederland.

In de Tweede Kamer heeft de SP gepleit voor het terugbrengen van de bereikbaarheidsnorm voor ziekenhuizen in acute situaties terug te brengen van 45 naar 30 minuten. Dat wil zeggen dat een ambulance vanaf het moment van bellen binnen 30 minuten een ziekenhuis moet kunnen bereiken. Met deze norm wil de SP bereiken dat naast de acute zorg ook gewone basisziekenhuiszorg 'om de hoek' zoals in Weert behouden blijft.

In Nederland hebben we in tegenstelling tot landen als België en Duitsland relatief weinig ziekenhuizen die gemiddeld groter zijn. Dat heeft alles te maken met het tekort aan specialisten en verpleegkundigen in ons land. Kleine ziekenhuizen werken ook veel efficiënter vanwege minder bureaucratie. De oplossing om tot een betere ziekenhuiszorg te komen in Nederland is niet doorgaan met de fusiegekte maar meer specialisten en verpleegkundigen opleiden en stoppen met de marktwerking en de bezuinigingen in de zorg. Laat het ziekenhuis zich daar sterk voor maken. Het St. Jans Gasthuis verdient beter.

Henk van Gerven, lid Tweede Kamer SP

Bovenstaand artikel verscheen ook in het Land van Weert van woensdag 24 januari 2007. Henk van Gerven (1955, Oss). Was jarenlang huisarts van Ons Medisch Centrum in Oss, raadslid, Statenlid en wethouder.

Het betreffende artikel waar Henk van Gerven op reageert
Actiewebsite: 'Handen af van ons ziekenhuis!'

U bent hier