h

Extra geld sociale werkplaatsen: SP wil weten hoe wachtlijsten De Risse aangepakt worden

6 januari 2007

Extra geld sociale werkplaatsen: SP wil weten hoe wachtlijsten De Risse aangepakt worden

Een grasmaaier van 'De Risse'Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer een wijzigingsvoorstel van SP-Kamerlid Ewout Irrgang op de begroting voor het gemeentefonds aan, waardoor gemeenten 25 miljoen euro extra krijgen voor de aanpak van wachtlijsten in de sociale werkvoorziening. De SP realiseert zich dat met dit extra geld nog steeds niet alle wachtlijsten zullen verdwijnen, maar het helpt uiteraard wel. In een brief aan het college vraagt de SP of de gemeente Weert een deel van dit geld krijgt, en hoe dit besteed gaat worden.

De brief van de SP aan het college:

Aan
College van B&W
Kopie
Gemeenteraad Weert

Weert, 05-01-2007

Geacht college,

Schriftelijke vragen, volgens artikel 40, betreffende wachtlijsten de Risse. De Tweede Kamer heeft op 20 december jl. een wijzigingsvoorstel van SP-Kamerlid Ewout Irrgang op de begroting voor het gemeentefonds aangenomen, waardoor gemeenten 25 miljoen euro extra krijgen voor de aanpak van wachtlijsten in de sociale werkvoorziening. Het amendement van Irrgang geeft gemeenten extra ruimte om de wachtlijsten aan te pakken. Het voorstel wordt gedekt uit middelen uit de zogenaamde "onderuitputting". Dat is geld dat bedoeld was om te worden uitgegeven, maar op de plank dreigde te blijven liggen. Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken was al eenzelfde bedrag extra uitgetrokken, maar dit was nog steeds onvoldoende.

Momenteel bestaan er lange wachtlijsten met daarop naar schatting 15 duizend mensen (landelijk) die in de sociale werkvoorziening (WSW) aan de slag willen. In sommige gevallen moeten mensen elf maanden wachten voordat er een plek voor ze is. Op dit moment staan er 104 personen bij de Risse op de wachtlijst.

De SP realiseert zich dat met deze extra 25 miljoen euro nog steeds niet alle wachtlijsten zullen verdwijnen, maar het helpt uiteraard wel. De SP vindt het een goede zaak dat dit geld wordt gebruikt voor het oplossen van een belangrijk maatschappelijk probleem. Op de volgende vragen zouden wij daarom graag antwoord krijgen.

  1. Is er bij het college al duidelijkheid of de gemeente Weert een aandeel
    van deze extra 25 miljoen euro krijgt om de wachtlijsten verder terug te
    dringen? Zo ja, wanneer en welk bedrag kan de gemeente Weert tegemoet zien?
  2. Wat is het gemiddelde natuurlijke verloop bij de Risse?
  3. Kan het college aangeven hoe lang de laatste op de wachtlijst zal moeten wachten vooraleer hij geplaatst kan worden?
  4. Het is niet ondenkbaar dat u dit schrijnende probleem van lange wachttijden op wilt lossen d.m.v. het plaatsen van mensen in deeltijd terwijl zij toch geschikt, en wensen , geplaatst te worden in voltijd. Wordt dit op de Risse ook gehanteerd en over hoeveel personen praten we dan?

Wij verzoeken u om deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Herman Beuvens, Jan Tak, Paul Lempens
Fractie SP

U bent hier