h

Fusie ziekenhuizen gaat tóch door

2 december 2006

Fusie ziekenhuizen gaat tóch door

SP-acties voor het behoud van een basisziekenhuis in Weert leidden eerder dit jaar tot uitstel van de fusie tussen het St. Jans Gasthuis en het Laurentiusziekenhuis in Roermond. Inmiddels zijn de besprekingen hervat en lijkt een fusie toch te worden doorgezet.

'handen af van ons ziekenhuis!'Van enige democratische inspraak is geen sprake. De rol van zorgverzekeraar CZ is zéér kwalijk.

Het uitgangspunt van concurreren en marktwerking in de zorg is verkeerd. De fusie wordt daarom door de SP afgewezen. Fusie zal leiden tot verschraling van de zorg in Weert, en op termijn misschien zelfs tot het verdwijnen van het ziekenhuis.

Een mogelijk nieuw te bouwen ziekenhuis (zo staat in de fusieverklaring van eerder dit jaar) komt ergens tussen Weert en Roermond in te liggen, een plek waarvoor iedereen moet reizen. Bovendien zal zo'n nieuw ziekenhuis verdere zorg uit zowel Weert als Roermond onttrekken. In zo'n geval wordt vooral Weert gedupeerd.

De kleinschaligheid van zorg moet worden bevorderd door de landelijke politiek. Het stoppen van de marktwerking is hierin een belangrijk punt. De stelling van de SP Weert is derhalve: fusie NEE, samenwerking OK.

U bent hier