h

Tweede Kamer schoffeert gemeente Hunsel, SP is en blijft tegen fusie Weert-Hunsel

8 juni 2006

Tweede Kamer schoffeert gemeente Hunsel, SP is en blijft tegen fusie Weert-Hunsel

De Tweede Kamer heeft gisteren, letterlijk op een achternamiddag, besloten de zorgvuldig gevoerde en langdurige discussie en de concensus over de gemeentelijke herindeling in Westelijk Midden-Limburg van tafel te vegen. VVD, PvdA en GroenLinks willen een fusie van Weert met Hunsel, tegen de wil van de bevolking en bestuurders in.

De SP heeft altijd als standpunt gehad dat een herindeling ‘van onderen’, door de bevolking gedragen moet worden. In Hunsel is gekozen voor een herindeling met de gemeenten Roggel en Neer, Heythuysen en Haelen. Niet voor Weert. In november zouden de verkiezingen voor de nieuwe plattelandsgemeente Leudal zijn.

De vorige coalitie met VVD en Weert Lokaal in Weert heeft echter steeds het standpunt gehuldigd dat Weert bij Hunsel moet. Dit is en wordt nog steeds uitgedragen door onder andere burgemeester Niederer.

Na de verkiezingen bestaat er een nieuwe meerderheid van CDA-PvdA-SP die tegen die herindeling is. De SP zal in de extra raadsvergadering die maandag wordt gehouden dit nieuwe standpunt van de meerderheid van de gemeenteraad van Weert van harte ondersteunen. Dit om een duidelijk signaal af te geven richting de Tweede Kamer die dinsdag zal stemmen over dit voorstel en haar definitieve oordeel zal geven. Daarna is de Eerste Kamer nog aan de beurt.

U bent hier