h

Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) : Georganiseerde solidariteit wordt liefdadigheid

29 juni 2006

Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) : Georganiseerde solidariteit wordt liefdadigheid

Stemverklaring van de SP over de gemeentelijke visie op de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze vervangt de wet voorzieningen gehandicapten en zorgt er onder andere voor dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor de huishoudelijke verzorging. De gemeente moet deze slechte wet uitvoeren en probeert dat volgens de SP zo goed mogelijk te doen.

Voorzitter, de Wmo is een slechte wet. Georganiseerde solidariteit wordt liefdadigheid. Het recht op zorg verdwijnt onder het mom eigen verantwoordelijkheid. Daaraan wordt voorbijgegaan aan het feit dat veel mensen die verantwoordelijkheid pas kunnen nemen als ze eerst worden geholpen om zelfstandig te kunnen functioneren.
De uitvoering van het compensatiebeginsel kan subjectief worden uitgelegd en zorgt daarmee voor willekeur. Een slechte zaak.
Helaas heeft de Tweede Kamer, met uitzondering van de SP, daarmee ingestemd, dus dat kunnen we niet meer veranderen.

De gemeente Weert moet die slechte wet uitvoeren, dat is ook een feit.
Ze probeert dat te doen door het huidige beleid voort te zetten. De insteek is daarbij zo sociaal mogelijk. De overgangsperiode die wordt voorgesteld is daarbij verstandig, zodat je nog bij kan sturen later.
In de veel te korte tijd dat onze fractie zich in de visies moest verdiepen werd op de vele vragen snel antwoord gegeven, dus men weet waar men mee bezig is. Dat beoordelen we dus ook positief.

Desondanks blijven veel vragen, waarvan ik er enkele zal noemen.
- Vragen over de communicatie en het betrekken van de mensen waar we het voor doen, ook ná de invoering. Dat moet sterker worden vastgelegd. Daar komen we dan ook nog op terug.
- Huishoudelijke verzorging wordt 'hulp bij huishouden'; betekent dat meer dan een accentverschil?
- Ga je werk maken van het opsporen van kwetsbare thuiswonende ouderen die nu niet in beeld zijn? Middels huisbezoek terugdringen van het niet-gebruik van voorzieningen. Daar is nog veel, heel veel werk te doen.
- Welke desastreuse uitwerking heeft de marktwerking op de huishoudelijke verzorging? Krijg je daardoor niet juist minder inzet op zelfredzaamheid (tegenstrijdig dus), meer bureaucratie, meer agressieve marketing richting klanten en keuzedwang in plaats van keuzevrijheid? Zoals we nu al gek worden van de telecomreclame, de keuzes voor de ziekteverzekeringen en de energiemarkt waar de marktwerking heeft toegeslagen? De voortekenen zijn nu al slecht, zonder namen te noemen.
- Zorgen om de keuzevrijheid in het vervoer
- En een hele belangrijke: gaan we de mantelzorgers niet te zeer belasten. We hebben echt zorgen om de vrijwilligers en de praktijk van alle theoretische verhalen over ‘civil society’.

Daarom, vanwege de vele vragen en de korte tijd, kan er niet van worden uitgegaan dat de SP in het najaar zonder meer kan instemmen met alle onderdelen van alle verorderingen, zeker ook omdat we ongetwijfeld zaken over het hoofd zien en omdat nog veel onduidelijk is. Maar daarom is het ook een visie van de gemeente en daarmee nog niet het uitgewerkte en vastgestelde beleid. Dat komt immers nog.

Al deze overwegingen zijn niet voldoende om vandaag tegen deze visies te stemmen.
We zullen dus, zoals dat zo mooi heet, onze stem aan deze raadsvoorstellen niet onthouden. Maar we staan dus niet te juichen. Er rust een zware taak op het bestuur van deze gemeente.
Wij wensen de mensen die van de besluiten van de gemeente afhankelijk zijn veel sterkte en roepen eenieder op zich te melden en voor zichzelf en voor anderen op te komen. We moeten laten zien dat de solidariteit tussen mensen sterker is dan het afbraakbeleid van dit kabinet.

(uitgesproken tekst geldt)

De SP diende samen met Weert Lokaal, PvdA en D66 een motie in waarin een overgangsperiode van ten minste twee jaar wordt voorgesteld voor de vervoersvoorzieningen. Dit zodat er een keuzemogelijkheid blijft buiten het nieuwe collectief vervoerssysteem van de provincie. De motie is aangenomen.

Opinie Kamerlid Agnes Kant over de Wmo

U bent hier