h

Raad blijft wethouders dubbele onkosten vergoeden

25 mei 2006

Raad blijft wethouders dubbele onkosten vergoeden

geldSP-er Jan Tak verdedigde in de raadsvergadering van mei een initiatiefvoorstel waarmee de onkostenvergoeding voor wethouders fors werd verminderd. Het voorstel werd alleen door D66 gesteund, waardoor een besparing van 139.000 euro niet doorging.

Jan Tak herhaalde in de raadsvergadering duidelijk dat het voorstel niet was bedoeld om “wethouders te pesten”, maar voor het stoppen van een overbodige vergoeding die door de belastingbetaler moet worden opgebracht. Begin april had de SP in een brief de onderhandelaars van de coalitie al verzocht de vergoeding te schrappen, dit naar aanleiding van het besluit van de PvdA-VVD-SP coalitie in Heerlen. Hierop kwam geen antwoord.

De onkostenvergoeding voor de kostenposten vakliteratuur, contributies/lidmaatschappen, telefoonkosten, bureaukosten/porti, zakelijke giften, representatieve ontvangsten aan huis en excursies wordt ten onrechte verstrekt omdat de gemeente hiervoor reeds andersoortige voorzieningen aan wethouders biedt dan wel omdat de wethouders hiervoor geen kosten maken.

Naar aanleiding van de inbreng van andere partijen in een voorbereidende commissievergadering was het voorstel door de SP zelf geamendeerd. De post representatiekosten werd overeind gelaten omdat er geen uitsluitsel kon worden gegeven door de deskundigen bij de VNG. Voorts werd voorgesteld de vergoeding niet ineens te stoppen, maar gefaseerd af te bouwen in vier jaar tijd.

Op de avond dat er een besluit moest worden gekomen kwamen CDA, Weert-Lokaal, PvdA en VVD met nieuwe aanvullende argumenten. Al deze tegen-argumenten werden door Jan Tak ontkracht, op basis van het onderzoek dat hij met de griffie had uitgevoerd. Eens te meer bleek dat het gemeentebestuur kritisch is op uitgaven voor de burgers, maar niet op uitgaven voor zichzelf. Het voorstel werd verworpen door Weert Lokaal, VVD, CDA en PvdA.

Initiatiefvoorstel onkostenvergoeding wethouders incl amendement

U bent hier