h

SP: schaf onkostenvergoeding wethouders af

7 april 2006

SP: schaf onkostenvergoeding wethouders af

In een brief aan de onderhandelaars van PvdA, CDA en VVD heeft de SP voorgesteld om, naar voorbeeld van de nieuwe coalitie in Heerlen, de onkostenvergoeding voor wethouders af te schaffen. Dit als bekostiging van de extra wethouder die de coalitie voornemens is aan te stellen.

Aan de onderhandelaars van CDA, PvdA en VVD

ONKOSTENVERGOEDING WETHOUDERS

Weert, 7 april 2006

Geachte heren,

Vanuit de krant mochten we vandaag vernemen dat u maar liefst 5 (vijf) full-time wethouders wilt laten benoemen door de gemeenteraad om de stad te besturen.
Wij nemen aan dat dit bericht juist is en dat u dit voornemen wilt doorzetten.
Aangezien de betaling van de wethouders een behoorlijk beslag legt op de gemeentebegroting willen wij u een gratis suggestie meegeven. Want de SP denkt met u mee.

Schaf de onkostenvergoeding voor wethouders af. Dit is het bedrag wat wethouders bovenop het vaste ‘salaris’ ontvangen, onbelast. Deze toelage is overbodig. Als wethouder heeft u de uitgebreide ondersteuning van ambtenaren, terwijl u als bestuurders ook geen of nauwelijks eigen onkosten heeft. Er is dan ook geen enkele reden om deze vergoeding in stand te houden.

De vergoeding is nu maandelijks 579,60 euro. Bij afschafffing en vijf wethouders scheelt dat de gemeente bijna 35.000 euro per jaar. Daarmee heeft u de extra formatie voor een groot deel betaald.

In deze tijd van bezuinigingen zou dit een goed signaal zijn, zeker bij de start van een nieuwe coalitie die, zo nemen wij aan, het goed voor heeft met de mensen en ook haar steentje wil bijdragen. Het voorbeeld in deze is gesteld door de nieuwe coalitie van PvdA, VVD en SP in Heerlen die de onkostenvergoeding hebben afgeschaft. Deze partijen vormen overigens ook een meerderheid (15/29) in de Weerter raad.

Wij zien uit naar uw spoedige reactie.

Namens de Socialistische Partij afdeling Weert,

PPE Lempens
HJH Beuvens
JAF Tak

U bent hier