h

Oppositie teleurgesteld over schenden belofte over coalitieprogramma

13 april 2006

Oppositie teleurgesteld over schenden belofte over coalitieprogramma

src="/sites/weert.sp.nl/files/importarchief/archief/2006gr/checkstem/cda.jpg">

De gezamenlijke oppositie heeft zijn teleurstelling geuit over het niet nakomen van beloften door de coalitie onderhandelaars. De raadsfracties die niet aan de onderhandelingstafel hebben gezeten zouden het concept-coalitieprogramma ter inzage zouden krijgen vóórdat derden in kennis zijn gesteld. Op- en aanmerkingen zouden dan mee worden genomen en verwerkt. Dit is niet gebeurd. De partijen spreken van een 'valse start'.

Aan de onderhandelaars van CDA, PvdA en VVD en de raad

Weert, 12 april 2006

Betreft: betrekken oppositie bij coalitie-programma

Geachte onderhandelaars,

Middels deze brief willen de fracties die geen deel uitmaken van de coalitie (D66, SP en Weert Lokaal) hun teleurstelling kenbaar maken met betrekking tot het niet nakomen van beloften door de coalitie-onderhandelaars, als het gaat om het betrekken van de oppositie bij het coalitie-programma.

Door CDA, PvdA en VVD is na het vaststellen van het verslag van de informateur op 15 maart aangegeven dat de raadsfracties die niet aan de onderhandelingstafel hebben gezeten, het concept-coalitieprogramma ter inzage zouden krijgen vóórdat derden in kennis zijn gesteld. Op- en aanmerkingen zouden dan mee worden genomen en verwerkt. Dit is niet gebeurd.

Mede hierom vinden wij het kwalijk dat in de persconferentie op dinsdag 11 april jl. de indruk zou zijn gewekt dat "de oppositie het onderhandelaars-akkoord voorgelegd heeft gekregen voor een finale beoordeling en dat vervolgens de op- en aanmerkingen zijn meegenomen en verwerkt" (citaat coalitie-woordvoerder). Weert Journaal meldde die avond
'dat de oppositie-partijen hebben ingestemd met het coalitieprogramma'.

De waarheid: de raadsleden hebben 12 uur voor de persconferentie een e-mailbericht ontvangen waarin het definitieve (!) coalitie-programma was bijgevoegd. Dat is niet volgens de eerder gedane belofte.En dat is kwalijk. Als u iets belooft, dan moet u die belofte ook gestand doen. Of het niet beloven.

Nogmaals willen wij onze teleurstelling over deze gang van zaken uitspreken.
Laten we het een valse start noemen.
Wij hopen op een meer constructieve en open houding in de komende raadsperiode.

Met vriendelijke groet,

MMCF Stokbroeks, D66
PPE Lempens,SP
HA Litjens, Weert Lokaal

U bent hier