h

Gemeenteraadsverkiezingen anders door stempas

18 januari 2006

Gemeenteraadsverkiezingen anders door stempas

Op dinsdag 7 maart 2006 kunt u tussen 7.30 en 21.00 uur uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Weert. De gemeente Weert doet mee aan het experiment “stemmen in een willekeurig stemlokaal”. Daarom krijgt u een stempas toegezonden. Door de introductie van die stempas verlopen enkele zaken anders dan u gewend bent. Hieronder de tekst van een artikel uit de Gemeentewijzer van de afdeling Voorlichting van de Gemeente Weert

U kunt stemmen als u: op maandag 23 januari 2006 staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie van Weert;
# op dinsdag 7 maart 2006 de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt;
# op maandag 23 januari 2006 de Nederlandse nationaliteit hebt of onderdaan van een EU-lidstaat bent. Bent u geen onderdaan van een EU-lidstaat, dan moet u voorafgaande aan 23 januari 2006 gedurende vijf jaar onafgebroken in Nederland staan ingeschreven en gedurende vijf jaar onafgebroken in het bezit zijn van een geldige verblijfstitel;
# niet bent uitgesloten van het kiesrecht.

Experiment met stempas
De gemeente Weert doet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart mee aan het experiment “stemmen in een willekeurig stemlokaal”.
Voorafgaand aan de verkiezingen ontvangt u geen oproepingskaart meer maar krijgt u een stempas toegezonden. Met de stempas kunt u in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente Weert gaan stemmen. Op uw stempas staat wel het adres van het stemlokaal bij u in de buurt, maar u bent niet verplicht daar te stemmen. Als het u beter uitkomt om in een ander stemlokaal te stemmen, dan kan dat.
In februari wordt de kandidatenlijst huis-aan-huis verspreid. Op de achterzijde van deze kandidatenlijst treft u een overzicht aan van alle stemlokalen in de gemeente Weert. Daarnaast kunt u het overzicht raadplegen op www.weert.nl
Neem bij het stemmen naast uw stempas ook een identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument). De voorzitter van het stembureau kan u hierom vragen.

Machtigen
Met een stempas kunt u iemand anders machtigen om voor u te gaan stemmen. Dat is nu eenvoudiger geworden omdat degene die voor u gaat stemmen niet meer in hetzelfde stemdistrict hoeft te wonen. Deze volmacht kunt u tot en met de dag van de verkiezing geven door de achterzijde van de stempas in te vullen en te ondertekenen (ondertekening dient plaats te vinden door de volmachtgever en de gemachtigde).
Let op:
# De gemachtigde kan maximaal twee volmachten aannemen en kan deze alleen tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen;
# De gemachtigde kan stemmen in een stembureau van zijn of haar keuze;
# Een eens gegeven volmacht kan niet worden ingetrokken.

Stempas kwijt
In februari wordt de stempas verstuurd. Als u uw stempas kwijt bent, kunt u tot en met maandag 6 maart uiterlijk 12.00 uur, persoonlijk een vervangend exemplaar aanvragen bij de afdeling Burgerzaken, Beekstraat 54. Hiervoor moet u wel uw legitimatiebewijs meebrengen. U krijgt dan een nieuwe stempas. Mocht u de oude stempas weer terugvinden, dan is het niet meer mogelijk om met de oude stempas te stemmen.

Stemmen: alleen met stempas

Als u op de dag van de stemming uw stempas kwijt bent, is het niet mogelijk om te gaan stemmen. Ook is het niet mogelijk om bij het stemlokaal een nieuwe stempas te krijgen.

Officiele informatiepagina Verkiezingen Gemeenteraad 7 maart 2006
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Burgerzaken van de Gemeente Weert, tel. 575 431.

U bent hier