h

Voedselbank Weert verdient steun

5 december 2005

Voedselbank Weert verdient steun

Voedselbank R'damWeert kent een voedselbank. Eens per week kunnen gezinnen die een minimaal bedrag te besteden hebben gratis een bescheiden voorraad voedsel ophalen bij deze liefdadige kleine groep vrijwilligers. Na een werkbezoek aan de huidige locatie van de voedselbank hebben PvdA-raadslid Heijmans en SP-raadslid Lempens vragen gesteld aan het College van B&W. Ze vragen om de mening van de gemeente over de ondersteuning van dit initiatief, in eenmalige financiële zin en voor een vaste geschikte locatie/opslag.

College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 950
6000 AZ Weert

betreft: vragen ex art. 37 RvO omtrent voedselbank in Weert
verzoek om schriftelijke beantwoording

Weert, 1 december 2005

Geacht college,

Sinds kort kent ook Weert een voedselbank. Van hieruit worden er op donderdagmiddag levensmiddelenpakketten verstrekt aan mensen die niet meer rond kunnen komen. Door allerlei omstandigheden, vaak ook buiten hun schuld, komen mensen in grote financiële problemen. Het fenomeen voedselbank is in feite een vorm van noodhulpverlening om toch nog een helpende hand te kunnen bieden.
De mogelijkheden van de sociale diensten om nog een eigen minimabeleid te voeren, zijn met de invoering van de nieuwe bijstandswet drastisch beperkt. Ook al wordt er sterk ingezet om cliënten aan het werk te helpen, dan nog zijn er grote groepen die langdurig of definitief op een sociaal minimum zijn aangewezen. Er hoeft dan maar weinig te gebeuren of het gaat mis.

De voedselbank in Weert telt nu 36 cliënten dat nog met de week groeit. Momenteel tijdelijk, tot medio 2006, gevestigd in een gedeelte van de werkplaats van Wonen Weert. De organisatie draait uitsluitend op vrijwilligers en is helemaal afhankelijk van donaties. Eigenlijk is het triest dat in ons toch nog altijd welvarende land een dergelijke vorm van ondersteuning in een behoefte blijkt te voorzien. Armoede bestaat, ook in Weert. Reden om hier uw aandacht voor te vragen.

Vragen:
# Hoe staat uw college tegenover het verschijnsel voedselbanken.
# Worden er cliënten van de sociale dienst doorverwezen naar de voedselbank. Toetst de sociale dienst daarbij de hoogte van het besteedbare inkomen? Is er sprake van enige vorm van samenwerking.
# De voedselbank is op zoek naar een ander geschikt onderkomen. Wilt u hen hierbij helpen?
# Als er een verzoek van de voedselbank komt om een financiële bijdrage ter financiering van inrichting als rekken, koel- en vriesapparatuur, hoe staat uw college hier tegenover.

Groeten,

Alouis Heijmans
raadslid PvdA Weert

Paul Lempens
raadslid SP Weert


Verklaring SP: Het is triest dat de georganiseerde solidariteit in 'beschaafd' Nederland te kort schiet in het voorkomen dat mensen van een voedselbank afhankelijk worden. Ondertussen zitten we wel in deze realiteit en dienen kleine verbeteringen voor getroffenen worden ondersteund.

U bent hier