h

Eerste editie Politiek Café 'De Tomaat' veelbelovend

29 september 2005

Eerste editie Politiek Café 'De Tomaat' veelbelovend

Politiek CaféNa het geslaagde debat over Europese Grondwet eind mei heeft Weert nu een echt politiek café. ‘De Tomaat’ beleefde gisteren haar eerste editie in muziekcentrum De Bosuil op Boshoven. Het initiatief van de SP is bedoeld om een brug te slaan over de vermeende kloof tussen politiek en burgers. De organisatie is tevreden.

Het programma, opgesteld door de SP-afdeling Weert, was een combinatie van discussies, columns en interviews. Zo’n veertig belangstellenden keken en luisterden naar een debat tussen raadslid W. Janssen en SP-er H. Beuvens over de milieustraat en naar interviews over onder andere de IJzeren Rijn, het gemeentelijk milieubeleid en de actie voor het behoud van het stuk groen achter de Dillenburg-flats in de wijk Moesel. Gedurende de avond kwam ook het publiek, met daarin ook enkele lokale politici, aan het woord.

Er waren niet alleen serieuze klanken te horen in het Weerter muziekcentrum. Columnist Frenske Adriaens kreeg met zijn ‘knipuigskes’ in het Weerter dialect de zaal plat. Dichter ‘de Wandelaar’ sprak een humorvol gedicht uit over ‘Weert, stad in het Groen’. Het slot was voor de jonge mede-organisator Jaap de Vos. Met een scherpe kritische column sprak hij over zijn visie op het Weerter groen en beëindigde daarmee ‘De Tomaat’.

In twee pauzes tussendoor, en vooraf en na het programma kon het publiek informeel bijpraten in het gezellige muziekcentrum. Als welkomstdrankje werd gezond tomatensap geschonken.

Het programma werd aan elkaar gepraat door Peter de Kievit, oud-journalist te Weert. Hij noemde de eerste aflevering een succes. “Het programma was interessant genoeg om iedereen te boeien. Natuurlijk hebben we ook geleerd hoe het beter kan. In november hebben we nog een aflevering gepland. Daarna gaan we kijken of het bestaansrecht heeft. Maar als ik naar de grote belangstelling en het welslagen van vandaag kijk, dan maak ik me daar geen zorgen om.”

Kijk nog eens terug naar het programma van het eerste Politiek Café 29 september 2005
Foto's van de avond weblog Paul Lempens

U bent hier