h

De Risse, een jaar later

6 september 2005

De Risse, een jaar later

"We geven een pot met geld waarmee we zeggen: jullie voeren de wet sociale werkvoorziening uit, en in ruil daarvoor verantwoorden jullie hoe jullie dat doen. Zo simpel is het. Waarom doen we dat niet?". Spreekbeurt namens de SP in de raadscommissie Welzijn.

Commissie welzijn 6 september 2005
Spreekrecht

Begroting De Risse

Geachte raadsleden,

Staatssecretaris van Hooff van Sociale Zaken en brancheorganisatie Cedris vinden dat gemeenten beter moeten sturen richting de sociale werkvoorziening. Zij hebben dat meermalen zeer duidelijk aangegeven in de discussie rond de modernisering van de WSW.
Ook de gemeenteraad van Weert heeft, helaas pas nadat er media-aandacht voor de misstanden en enkele incidenten waren geweest, middels enkele unanieme uitspraken, uitgesproken dat zij in ieder geval meer informatie wil over het sociaal beleid bij ‘De Risse’.

Verbetering van de sociale werkvoorziening door structurele aandacht en controle was ook de rode draad uit de vijfentwintig verbetervoorstellen die de SP vorig jaar aan u en ‘De Risse’ heeft voorgelegd. Wij wachten overigens nog steeds op een reactie per voorstel.

Wij zijn nu een jaar verder en nog immer niet voorzien van informatie over het sociale beleid bij De Risse, bijvoorbeeld middels een sociaal jaarverslag. Ondanks de moties.

Wij vinden het ongehoord dat de gemeenteraad akkoord gaat met een zo groot bedrag, zonder er prestaties voor terug te eisen. Of zelfs maar informatie over prestaties. Over de sociale prestaties.

Een ander punt, dat nader onderzoek behoeft wanneer we kritisch willen kijken naar de manier waarop we de belastingcenten van de burger uitgeven.
Hoe zijn de overheadkosten voor ambtelijk personeel bij ‘De Risse’ in vergelijking met andere SWP’en en het bedrijfsleven? Naar verluidt gaat 60 procent van de begroting naar overheadkosten. En nog is De Risse niet in staat om sociaal beleid uit te voeren?

Het is vreemd.
We geven een pot met geld waarmee we zeggen: jullie voeren de wet sociale werkvoorziening uit, en in ruil daarvoor verantwoorden jullie hoe jullie dat doen. Zo simpel is het. Waarom doen we dat niet?

Dus gemeenteraad, neem alstublieft uw verantwoordelijkheid voor de mensen bij De Risse.

U bent hier